רוחות חיוביות?
מאת דר. אסף רוזנטל
האלבטרוס הנודד הוא דוגמה נדירה לבעל חיים שהרוויח מההתחממות. אבל גם הרווח הזה יהיה זמני
על נזקי ההתחממות העולמית נאמר ונכתב רבות, אבל יש מי שעבורו ההתחממות היא חיובית.
יש מיני צמחים וחיות שמפיקים תועלת ונהנים מההתחממות אחד מהם הוא העוף הגדול והמפורסם האלבטרוס הנודד (Diomedea exulans).
האלבטרוס הנודד הוא בעל מוטת הכנפיים מהארוכות ביותר בין העופות, הוא זקוק למוטת כנפיים ארוכה שכן חלק גדול מחייו (עד 40 שנים) הוא מבלה בדאייה מעל לימים בחיפוש אחרי דגים דיונונים ופגרים צפים.
האלבטרוס הנודד דג את מזונו מעל פני המים ובעומקים רדודים, שיטת דייג שבמקרים רבים גורמת
לפגיעה קשה באוכלוסייתו שכן האלבטרוס הנודד ים למדו לחטוף פתיונות ודגים מחכות מה שגורם לטביעה ומוות. החשש לשרידות אוכלוסית האלבטרוס הנודד ים הביא למחקרים וסקרים רבים ועיקוב תמידי בנסיונות למצוא פתרונות שימנעו את הפגיעה,
מסתבר כי פעילות אחרת של האנושות ממתנת את הפגיעה, על פי חוקרים: ההתחממות העולמית מועילה לנודד משפרת את סיכוייו לדוג וכך את סיכויי השרידות של אוכלוסיתו. ההתחממות העולמית גורמת לרוחות חזקות יותר באוקינוס הדרומי סביב אנטארקטיקה, רוחות שעוזרות לנודד לעוף מהר יותר לדוג יותר מזון ולגדל יותר גוזלים.
כך על פי מחקר שמתפרסם בכתב העת סיינס. המחקר התמקד בנתונים שנאספו באי "כרוזיט" במשך ארבעה עשורים (החל מ-1966). האי כרוזיט מהווה אתר קינון לעופות ים בכלל ולאוכלוסיה גדולה של נודדים. החל מ-1989 הוצמדו משדרים לוויניים לגוזלים בוגרים לפני עוזבם את הקן. המשדרים איפשרו לעקוב אחרי תנועת העופות ולשקלל את תנועתם מול נתוני מזג אוויר.
מתברר כי ההתחממות גורמת לעליה בלחץ האטמוספרי מה שגורם לעלית מהירות הרוחות מעל לאזור מסוים במערב האוקינוס ההודי, אזור בו דואים האלבטרוס הנודד ים, רוחות מהירות מאפשרות לנודד לכסות יותר שטח בפחות זמן כלומר להשקיע פחות אנרגיה ולדוג יותר מזון. בדיקות העלו כי האלבטרוס הנודד ים הרחיבו את שטחי מחייתם, הוסיפו למשקלם, אגרו שומן רב וגידלו יותר גוזלים.
השינוי (לטובה) הגדול אובחן בין השנים 1990 עד 2000, שינוי לטובה שכן אצל האלבטרוס הנודדים יש מתאם ברור בין המרחק שכל פרט מכסה לבין זמינות כמות המזון.
המדד החיובי ביותר היה משקל העופות, נקבת אלבטרוס נודד שוקלת כ-8 ק"ג והזכר כ-10 ק"ג. הבדיקות העלו עליה של 1 ק"ג במשקל הפרטים שנבדקו, כלומר עליה של כ 10-12% במשקל.
החוקרים אומרים כי ברור שהעליה במשקל היתה תוצאה של תזונה משופרת אבל יתכן שזו גם הסתגלות לתנאי רוח חזקה, עליה במסת הגוף מאפשרת תעופה באזורים בהם הרוח חזקה יותר.
חיובי? אולי, אלא שהחוקרים מזהירים כי המשך ההתחממות העולמית תגרום לשינוים בזרימת הרוחות, התחזית היא כי במידה והמגמה הנוכחית תימשך, עד 2080 תעלה מהירות וחוזק הרוחות לרמה שתמנע מ האלבטרוס הנודד ים את האפשרות לדוג באזור האי בו מתקיימת אוכלוסיה ובו דוגרים האלבטרוס הנודד ים ומגדלים את גוזליהם.
חשש החוקרים הוא כי מהירות הדאיה והתעופה של האלבטרוס הנודד ים לא תגדל (קווית) יחד אם מהירות הרוחות, רוחות מהירות מידי תהינה "עוינות" לדאיה ולתעופה. ולכן יתכן שהתועלת לנודדים תהיה קצרת מועד.
מקור הכתבה: www.hayadan.org.il