עובדות מעניינות על חולדות
אין חיות רבות בעולם, אשר מעוררים פחד יותר מאשר החולדות. הן הסיבות להופעת מגפות, בעיות חיווט, וקלקול מזון, והם גורמים מדי שנה לנזקים של מיליארדי דולרים.
לפניכם 10 עובדות מדהימות על המכרסמים המסוכנים הללו.
1. עכברוש נורווגי.
בעוד בעולם קיימים סוגים רבים של חולדות, אצל רוב האנשים ישר עולה האסוציאציה עם חולדה מסוג אחד - חולדה חומה נורווגית. בתחילה החולדות האלו חיו בסין, אך במהרה הן הציפו את כל כדור הארץ. על פי הדיווחים, בניו יורק חיות בין 100 אלף עד 100 מיליון חולדות. אי אפשר לפגוש אותן רק באזור הארקטי, אנטארקטיקה, אלברטה שבקנדה וניו זילנד.
2. עכברוש שחור.
בימינו, חולדות שחורות בדרך כלל מעדיפות לחיות במקומות טרופיים, אבל לפני שנים רבות, הן שלטו ברחבי האירופה, עד שהוחלפו על ידי חולדות נורווגיות חומות. דווקא החולדות השחורות הפיצו את המגיפה השחורה. כרגע הם חיים בניו זילנד.
3. אורחים לא רצויים.
כמעט בלתי אפשרי להגן על הבית מפני החולדות. הן מסוגלות לחדור לתוך חורים הקטנים פי 4 מהגודל של גופם. בסולם מוס, השיניים של עכברוש חזקות יותר מברזל ומפלדה, לכן הם יכולים בקלות לכרסם דרך חומרים כגון עץ ולבנים. וברגע שהם נכנסים לבית, קשה מאוד להיפטר מהם. כמעט בלתי אפשרי לתפוס אותם, ולרעל עכברים יש חסרונות - חוץ מהעובדה שהוא מסוכן לילדים וחיות מחמד, החולדות יכולות בקלות להסתתר בתוך קירות הבית ולמות שם, ואחרי זמן מה הם יגרמו לריח נורא שיחזיק לאורך זמן.
4. חולדות זומבים.
Toxoplasma gondii – זהו טפיל אשר מחזור החיים שלו עובר בגוף של חתולים. בעלי חיים אחרים יכולים להיות נשאים של זה, אבל אצל חולדות הטפיל הזה פועל אחרת. אצל חולדות נגועות, מתרחשים שינויים בלתי הפיכים בתחום הכימיה במוח, אשר גורמים להם לא לפחד מריח של חתולים, אלא להפך גורמים להם ללכת אל הריח.
5. חולדות בעלות סיבולת.
הנפיצות הגדולה של החולדות ברחבי העולם היא לא מקרית. הם מסוגלים להסתגל לסביבה כמעט ללא קושי. הם יכולים להסתדר בלי מים במשך זמן ארוך יותר מאשר גמלים, יכולים לשרוד נפילה מגובה רב מבלי לקבל פציעה, לשרוד אחרי מנה גדולה של קרינה, ולשחות מרחק של קילומטר בים הפתוח. במהלך מאבקם עם האדם, הם הספיקו לפתח חסינות מפני רעלים מסוימים, ובסופו של דבר, חולדות ביוב גדולות יכולות להפחיד ולהבריח חתולים.
6. מה יש לארוחת ערב?
למרות שרוב חתולי הבית איבדו את היכולת לצוד חולדות, קיימים יצורים רבים אחרים, עבורם העכברושים עדיין מקור מצוין של מזון. ינשופים, נצים, נחשים וטורפים גדולים רבים אף לא יתנגדו לאכול חולדה. במדינות רבות באפריקה, בסין ובכמה מדינות בדרום מזרח אסיה גם האדם יכול לטעום מהחולדות.
7. עכברושי מעבדה.
תרומתם של עכברושים למדע היא די גדולה. המדענים התקדמו בצורה עצומה בניסויים של הנדסה גנטית על עכברושי מעבדה לבנים – הם הצליחו לגדל סוגים מסוימים של חולדות עם נטייה לסוכרת או להשמנת יתר, וכך היו מסוגלים לקבוע אילו גנים אחראים על מחלות אלו. לאחרונה, הם גם משתמשים בהם להנדסת רקמות, כדי שבעתיד תהיה אפשרות להשתיל עור או סחוס לאנשים.
8. עכברושי ענק.
למי שמפחדים ממכרסמים, חולדות מגמביה יהפכו לסיוט מוחלט. הן דומות מבחינה חיצונית לחולדות נורווגיות, אך מכרסמים אלו מגיעים למשקל של 15 ק"ג. באפריקה, בשרם נחשב ללא פחות טוב מאשר בשר אחר, אך הודות לאינטליגנציה של החולדות הללו והודות לאופי הרגוע – משתמשים בהן לעתים קרובות כדי למצוא מוקשים ולזהות שחפת.
9. בייבי בום.
בכל שנה, חולדה מסוגלת לעשות עד חמש המלטות של 7-15 גורים כל אחת. הגורים מוכנים להמשיך ולהתרבות כבר מגיל 5 שבועות. קצב מהיר כל כך של רבייה הוא המפתח לשמירה על קיום המין שלהם. אפילו בנסיבות הטובות ביותר, זה נדיר אם חולדות בר מגיעות לגיל שנתיים. בהתאם לגורמים סביבתיים שונים, שיעור התמותה של חולדות בשבועות הראשונים של חייהם עשוי להגיע ל- 95%.
10. מלך העכברושים.
מלך העכברושים – זו תופעה מוזרה, שהיא עכברושים שהסתבכו בזנבות עם עכברושים אחרים. תופעה זו נצפיתה לעיתים קרובות בגרמניה. מלך עכברושים הגדול והידוע ביותר כלל 32 חולדות שחורות. הוא התגלה באח של טוחן בגרמניה בשנת 1828. מבחינה היסטורית, הופעתו של מלך העכברושים מתקבלת כסימן רע, שנושא מוות ומחלות.