עובדות מדהימות על כדור הארץ (חלק א')


עובדות מדהימות על כדור הארץ

(חלק א')

אנו מציעים לכם מבחר של עובדות שונות על כדור הארץ.

1. הצבעים השונים של השמיים.

אורורה (זוהר הקוטב) מופיעה כאשר חלקיקים טעונים הנובעים מן השמש, מגיעים אל השדה המגנטי של כדור הארץ ומושמדים באטמוספירה העליונה באיזור הקטבים. החלקיקים נעשים פעילים יותר בתקופת הפעילות המקסימלית של השמש, אשר מתרחשת במחזורים של כל 11 שנה.


2. קיימים כוכבי לכת אחרים כמו שלנו.

מדענים משערים שביקום ישנם כוכבי לכת רבים הדומים לשלנו. היתה עדות לכך, שכוכבי לכת דמויי כדור הארץ מסתובבים סביב כוכבים רחוקים. לדוגמה, כוכב הלכת בשם קפלר 22-B מקיף את הכוכב שנמצא באותו המרחק כמו כדור הארץ מהשמש, וזה מצביע על כך שעל פני כוכב הלכת הזה עשויים להיות תנאים לחיים. אבל האם ישנם חיים על פני כוכבי לכת הללו – עדיין לא ברור, וזה נושא שנוי במחלוקת בעולם המדע.


3. מי הגיע לקוטב הדרומי?

האדם הראשון אשר חצה בהצלחה את מדבר האנטארקטיקה כדי להגיע לקוטב הדרומי היה רואלד אמונדסן מנורווגיה. הוא ועוד 4 אנשים עם מזחלת כלבים, הגיעו אל הקוטב בדצמבר שנת 1911. אמונדסן אמר שהיה לו מזל הודות לתכנון קפדני.


4. המקום היבש ביותר.

המקום היבש ביותר על פני כדור הארץ שבו הופיע האדם – הוא מדבר אטקמה בצ'ילה ובפרו. בלב המדבר, יש מקומות שבהם לעולם לא תועד גשם. אך גם בעמקים היבשים של אנטארקטיקה לא היו גשמים במשך מיליוני שנים.


5. מקומות פתוחים.

לאנשים, אשר לפעמים רוצים להיות לבד, מומלץ לבקר בגרינלנד. באי יש את צפיפות האוכלוסייה הנמוכה ביותר בעולם. כך, בשנת 2010 על שטח של 2166086 קמ"ר חיו רק 56,534 בני אדם. את רוב תושבי גרינלנד ניתן למצוא באיזור החוף.


6. העיר המאוכלסת ביותר.

לא אוהבים ערים מאוכלסים מדי? אז אנו לא נציע לכם לבקר במנילה. זו עיר - הבירה של הפיליפינים, והיא העיר המאוכלסת ביותר בעולם, בה על שטח אדמה קטן יחסית נאלצת לחיות רוב האוכלוסייה. על פי מפקד האוכלוסין בשנת 2007 בשטח של 38.55 קמ"ר חיו 1660714 אנשים!


7. היונק הקטן ביותר.

על פני כדור הארץ חיים מספר רב של יצורים זעירים, אשר גופם של חלק מהם מורכב מתא אחד בלבד. אבל לבעל החיים הקטן ביותר מבין היונקים נחשב עטלף Craseonycteris thonglongyai. סוג זה של עטלפים שוכן בדרום מזרח אסיה. העטלף מגיע באורכו ל- 3-3.3 ס"מ ובמשקלו ל-2 גרם.


8. האורגניזמים הגדולים ביותר.

האורגניזמים הגדולים ביותר על פני כדור הארץ הם, למרבה הפלא - פטריות. רוב הגוף של הפטריות מוסתר מתחת לאדמה. בשנת 1992, המדענים דיווחו בכתב העת Nature שמצאו פטרייה שכבשה שטח של 0.89 דונם.


9. הענקים הנושמים.

כאשר אנו מנסים לחשוב על היצורים הגדולים ביותר החיים על פני כדור הארץ, עולים במוחינו הלווייתנים והפילים. ועץ הסקויה "הגנרל שרמן" הוא עץ בעל נפח הגדול בעולם, אשר גדל הפארק הלאומי "סקויה", שבקליפורניה. גזע העץ מכיל 1486.6 מטרים מעוקבים של חומר.


10. האגן הגדול ביותר.

אגן האוקיינוס השקט הוא הגדול ביותר. הוא משתרע על שטח של 155 מיליון קמ"ר ומכיל יותר ממחצית של כל המים שעל פני כדור הארץ. הוא כל כך גדול, שכל היבשות יכולות להיכנס לתוכו.


11. החופים המיושבים.

קו החוף תופס רק 20 אחוזים מארה"ב (לא כולל אלסקה), והוא ביתם של יותר מ -50 אחוזים מהאמריקאים, וזה אומר שהרוב מעדיפים לגור ליד הים.


12. התפרצות הר געש החזקה ביותר.

ההתפרצות הגדולה ביותר, אשר ראה האדם הייתה באפריל שנת 1815 בהר Tambora שבאינדונזיה. בסולם של VEI התפרצות זו הגיעה ל- 7 נקודות, כאשר הנקודה הגבוהה ביותר של הסולם היא 8. לדברי עדי הראייה, התפרצות הייתה חזקה כל כך, שאת קולות של הר הגעש הרועם ניתן היה לשמוע גם באי סומטרה שממוקם במרחק של 1930 קילומטרים. בהתפרצות נהרגו כ -71 אלף איש, ועשן שחור נראה על האיים, הממוקמים במרחק מה מן הר הגעש.


13. הר הגעש הפעיל ביותר.

הר הגעש האקטיבי ביותר הוא סטרומבולי, אשר נמצא על אי געשי סטרומבולי בים התיכון, בדרום מערב מאיטליה. במהלך 20,000 השנים האחרונות הר הגעש פורץ כמעט באופן רציף. בחושך, הוא מואר על ידי לבה, וניתן לראות אותו מן הים - ולכן הוא מכונה לעתים "המגדלור של הים התיכון."


14. היווצרות ההרים.

למרות ששכבות הסלע הנעות בשם הלוחות הטקטוניים מוסתרים מעינינו, את התוצאות של התנועה שלהם אנו יכולים לראות על פני השטח של כדור הארץ. בין הודו לטיבט ממוקמים הרי ההימלאיה, המשתרעים לאורך של 2900 ק"מ. שרשרת ההררית הזו נוצרה בערך לפני 40 -50 מיליון שנה, כאשר הודו ו- Eurasia התחברו יחד.


15. יבשת-על.

נהוג להאמין, שבמשך 4.5 מיליארד שנים של קיום כדור הארץ שלנו, היבשות פעם אחת התחברו יחד כדי להפוך ליבשת אחת גדולה, ואז שוב התחלקו. היבשת האחרונה שהתחלקה הייתה Pangaea, אשר התחילה להתפורר לפני כ- 200 מיליון שנה. המדענים משערים שהיבשות בעתיד שוב יתחברו.


16. היווצרות הירח.

חוקרים רבים מאמינים, שמספר גופים גדולים בעבר המאוד רחוק התנגשו עם כדור הארץ, וכתוצאה מכך חתיכה של כדור הארץ נתלשה, וממנה נוצר הירח. אמנם לא ברור אם הגוף שהתנגש בכדור הארץ היה כוכב לכת אחר, אסטרואיד או כוכב שביט, אבל ישנם מדענים הטוענים שהאשם בכך היה כוכב לכת  Theia, שגודלו כגודל המאדים.


17. המרחק מהשמש.

כדור הארץ ממוקם כ -150 מיליון קילומטרים מהשמש. על מנת להגיע לפני השטח של כדור הארץ, אור השמש עושה דרך במשך 8 דקות ו- 19 שניות.


18. האבק הקוסמי.

כל יום על פני השטח של כוכב הלכת שלנו נופל אבק קוסמי: שזה כ -100 טונות של חומר בין כוכבי (בעיקר בצורה של אבק).


19. שפע של כוכב הלכת שלנו.

בימים הגדולים ביותר של כדור הארץ יש יותר מ -20 מיליון טונות של זהב, אבל למצוא אותו לא כל כך פשוט. הזהב כל כך מדולל במי ים, שעל כל ליטר ניתן לקבל בממוצע 1 / 13 מיליארד של גרם אחד של זהב. הזהב בצורה לא מומסת מוסתר עמוק בקרקעית האוקיינוס בתוך הסלעים, כך שאי אפשר להגיע עליו. אבל אם זה יקרה, כל אחד בעולם יכול לקבל בפוטנציאל 4.5 קילוגרמים של המתכת היקרה, אבל האם היא עדיין תישאר כזו?


20. עולם המים.

האוקיינוסים מכסים כ- 70 אחוז מפני כדור הארץ, אבל האנשים חקרו עד כה רק 5 אחוזים מהם. את 95 האחוזים הנותרים איש עוד לא ראה.


21. החשמל הטבעי.

רעמים וברקים – זו אחת מתופעות הטבע המפחידות ביותר. מכת ברק יכולה לחמם את האוויר ל- 30,000 מעלות צלסיוס, מה שגורם לאוויר להתפשט וליצור גל הדף ורעש חזק, המכונה רעם.


22. הוא היה סגול.

פעם כדור הארץ היה סגול, אך שינה את צבעו לירוק – כך משער היל דסרמה, גנטיקאי חיידקים מאוניברסיטת מרילנד. חיידקים קדומים, הוא אמר, יכלו להשתמש לא בכלורופיל אלא במולקולות אחרות כדי "לרסן" את קרני השמש. מולקולות כאלה יכלו לתת להם גוון סגול.
דסרמה סבור שכלורופיל הופיע לאחר מולקולה אחרת הרגישה לאור בשם "רטינל", אשר כבר הייתה קיימת על פני כדור הארץ הצעיר. את הרטינל ניתן למצוא היום על הממברנות של חיידקים פוטוסינתטיים – הוא  סופג את האור הירוק ומשקף אדום וסגול, וכשהם מתערבבים מופיע אור סגול.


23. מדידת גיל של הקרחונים.

האנשים משאירים את חותמם על פני כדור הארץ בדרכים שונות. לדוגמה, בדיקה של הנשק הגרעיני בשנת 1950 הובילה לשחרור חלקיקים רדיואקטיביים לאטמוספירה, אשר בסופו של דבר התערבבו עם גשם ושלג. משקעים אלה התיישבו בקרחונים ויצרו שכבה, בעזרתה המדענים מנסים לחשב את גיל הקרח.


24. אובדן המים.

עם שינוי האקלים, הקרחונים מאבדים את הקרח, מה שמוביל לעלייה בגובה פני הים העולמי. מתברר שאם קרחון בודד אחד יימס לגמרי, הוא יעלה את כמות המים המומסים ב -10 אחוזים. הקרחון הקנדי בין השנים 2004 ל- 2009 כבר איבד הרבה קרח, אשר הפך למים בנפח השווה ל- 75 אחוזים מאגם אירי.


25. פיצוץ של אגמים.

האגמים גם יכולים להתפוצץ. בקמרון, על הגבול עם הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ממוקמים 3 אגמים מאיימים: ניאוס, מונון וקיבו. כל האגמים האלה הם אגמי המכתש, והם נמצאים בחלק העליון של הר הגעש. מאגמה הנמצאת מתחת לפני השטח שלהם משחררת פחמן דו חמצני, אשר מצטבר בתחתית האגם. אם פחמן דו חמצני יעלה אל פני השטח – לכל דבר שיהיה בקרבת המקום לא יהיה אוויר לנשימה.

 



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )


דף הבית >> מבזקי דף >> עולם החי והצומח >> עובדות מדהימות על כדור הארץ (חלק א')