יום המדע הלאומי והטכנולוגיה
מאת שירות הידען
בין שאר אירועי יום המדע: ארגון World ORT קדימה מדע יציין את יום הולדתו של אלברט איינשטיין בבתי ספר בפריפריה ותחרות מדענים צעירים במוזיאון המדע
במסגרת יוזמה חדשה של משרד המדע והטכנולוגיה, יגיעו מדענים ומדעניות לגני ילדים במטרה לקדם את החינוך למדע בגיל הרך ולחשוף את הילדים למקצוע המדען. היוזמה, בשיתוף משרד החינוך, תחל לראשונה השבוע ביום המדע הלאומי, יום הולדתו של אלברט איינשטיין ב-14 במרץ 2012, בכ-100 גנים ברחבי הארץ.
"חינוך למדעים לא מתחיל באקדמיה, אלא בגן הילדים", אמר עם זכייתו חתן פרס נובל הפרופ' דן שכטמן. כחלק מפעילותו לקירוב ילדים ונוער למדע, יזם משרד המדע והטכנולוגיה את פרויקט "מדען בגן" שמטרתו לקדם את העניין בתחומי המדע כבר בגיל צעיר, לעורר השראה ומודעות. מטרת הביקור של המדענים בגנים היא לחשוף את הילדים למקצוע המדען, לתחומי המדע, לעקרונות החשיבה המדעית ולפקוח את עיניהם לכך שהמדע קיים בכל תחום בחיים.
שר המדע והטכנולוגיה פרופ' דניאל הרשקוביץ, בעצמו מתמטיקאי מוערך, יגיע גם הוא לגני ילדים ויעביר לילדים פעילויות מדע בגובה העיניים. "המפגש הראשון של הילדים עם דמות של מדען או מדענית תשפיע על תפיסתם את עיסוק המדען ועל עמדתם החיובית כלפי התחום ובוודאי תעורר שיח בנושא שימשיך גם בבית", אמר השר.
ביוזמה משתתפים כ-80 מדענים ומדעניות מאוניברסיטאות, ממכללות וממרכזי מחקר ופיתוח אזוריים של משרד המדע והטכנולוגיה הממוקמים בפריפריה הגיאוגרפית. המדענים יגיעו לגני ילדים ברחבי הארץ ויציגו בפני הילדים את תפקיד המדענים, יספרו על יום המדע הלאומי ועל אלברט איינשטיין ויתנסו עימם בפעילויות מדע המדגימות עקרונות מדעיים בסיסיים. הפעילות תועבר על בסיס תכנית מיוחדת שפיתחו ליום זה במשרד המדע והטכנולוגיה ובמשרד החינוך.
"אוריינות מדעית מתחילה בגיל הגן", אמר היום המדען הראשי של משרד המדע והטכנולוגיה פרופ' אהוד גזית שיגיע לגן באזור השרון. "חשיבה מדעית היא שפה. מעבר לידע הנקודתי שמספק עולם המדע חשובה גם התפיסה שהבנתנו את העולם מבוססת על התבוננות, חקר והסקת מסקנות. ההפנמה של הדרך שבה ידע חדש נבנה על גבי מסורת ארוכת שנים שניתן לאתגרה. למרות שאוריינות המדעית נראית לכאורה מורכבת, מדהים עד כמה ילדים מפנימים בקלות את מהותה כמו יכולתם המופלאה ללמוד שפה חדשה במהירות".
"היוזמה משתלבת בתכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה לגיל הרך שמטרתה לבסס ולחזק את העיסוק בנושאים אלו בגני הילדים". אומרת ד"ר ענת סלע, המפקחת על החינוך למדע וטכנולוגיה בגיל הרך במשרד החינוך. "במהלך שנת הלימודים מתנסה כל ילד בתהליך חקר מלא אחד ובתהליך תיכון מלא אחד. המפגש עם מדען כאדם וכמומחה מהווה נדבך נוסף שיש בו כדי לעורר סקרנות, הזדהות ועניין בתחומים אלה".
בשלב הראשון יופעל הפרויקט ביום המדע הלאומי בכ-100 גנים. בהתאם להצלחתו, תיבחן האפשרות להרחיבו למדענים ולגנים נוספים. במשרד המדע והטכנולוגיה ובמשרד החינוך מקווים כי שני הצדדים, הן הילדים והילדות והן המדענים והמדעניות, ייצאו נשכרים מהפרויקט.
יום המדע בפריפריה
ארגון World ORT קדימה מדע יציין ביום ד' ה-14 למרץ 2012 – יום הולדתו של אלברט איינשטיין, את יום המדע הבינלאומי, בקרב עשרות בתי ספר בפריפריה העובדים בשיתוף פעולה עם הארגון. זו השנה השלישית ברציפות שבה חוגג הארגון את יום המדע בישראל.
הפעילויות ביום המדע מתוכננות על ידי הצוותים המדעיים בבתי הספר ובמרכזים החינוכיים בתיאום עם הצוותים החינוכיים של ארגון World ORT קדימה מדע, שאף מאשרים את הפעילויות ומתקצבים אותן. סמוך ליום המדע מתקיימים אירועים מדעיים שונים בבתי הספר, כאשר שיא הפעילות מתקיים ביום המדע הבינלאומי. ביום זה וועדות שיפוט מיוחדת של ארגון World ORT קדימה מדע, מבקרת בבתי הספר ובמרכזים החינוכיים בבתי החולים, צופה בתוצרים השונים ומחליטה על הזוכים. בית הספר שפעילותו עומדת בכל הקריטריונים המדעיים זוכה בפרס.
אבי גנון, מנכ"ל ארגון World ORT קדימה מדע בארץ: "יום המדע מהווה נדבך חשוב במסגרת פעילותנו לקידום המדעים והטכנולוגיה בארץ. שיתוף הפעולה ביננו לבין הצוותים החינוכיים בבתי הספר השונים מהווה קרקע פורייה לפעילות מרתקת ומאתגרת".
גמר תחרות מדענים ומפתחים צעירים
אירוע הסיום של תחרות "מדענים ומפתחים צעירים" יתקיים במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים בין התאריכים 12-13.3 במעמד שר החינוך, שר המדע והטכנולוגיה ונשיאת אינטל בישראל
אחות רובוטית שיודעת לתת תרופות לקשישים בזמן ובמינון המתאימים, מדבקת תרופות המשתחררת אוטומטית אל גוף החולה והחוסכת את הצורך בבליעתן, מערכת בקרת היעדרות רובוטית למפעל הייטק המסייעת לניהול משאבים כמו זמן, עלות ואיכות של ארגון, מערכת אשר בעזרתה ניתן לחלק חשמל באופן אופטימלי בעת עומס. כל אלה ועוד הן עבודות אשר עלו לגמר בתחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל שתתקיים זו השנה ה-15 במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים בין התאריכים 12-13.3, בחסות אינטל והמינהל למדע וטכנולוגיה במשרד החינוך.
מאות נערים ונערות בני ובנות 15-20 מכל רחבי הארץ הגישו עבודות בנושאים מגוונים: פיסיקה, כימיה, מתמטיקה, הסטוריה, טכנולוגיה ועוד. 46 עבודות שנכתבו על ידי 57 נערים ונערות מכל הארץ עלו לגמר, והם יציגו את עבודותיהם במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים לפני השופטים, בראשות פרופ' חנוך גוטפרוינד מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שיבחנו את ידיעות המציגים בעבודתם ובנושאים הקשורים בה, "יתקילו" אותם בשאלות קשות ויבדקו מיהם המציגים אשר המצאותיהם ומחקריהם הם הראויים ביותר לפרס. יום שני, 12 במרץ, יהיה, אם כן, יום מלא מתח, התרגשות והרבה מוחות צעירים ומבריקים.