איך חוגגים יום עצמאות מבלי להשמין
הדיאטנית הקלינית מירית קרקובסקי ממלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל, מנדבת טיפים לחסכון בהרבה קלוריות בחגיגות יום העצמאות הקרובות, בלי לפגום בהנאה ותוך חשיבה על היום שאחרי, על הגזרה ועל שמירת הבריאות.
דרך מצויינת ליהנות מירקות במנגל היא הכנת שיפודי ירקות, שיכולים להיות נחמדים גם כתוספת במנגל, שרבים מתייחסים אליו כאל "חגיגה" של אוכל
מומלץ דווקא לבחור במשקאות דיאטטיים, במים או בסודה
אפשר לבקש מהקצב להסיר את השומן הגלוי לעין.
למשל, בסינטה יש מן מעטפת שומן בצד העליון שמאוד קל להסיר אותה
יום העצמאות ה60 מגיע, ואיתו הדרך הישראלית המסורתית לחגוג: ברביקיו בכל פארק, "על האש" בכל אי תנועה ומנגל תחת כל עץ רענן. השאלה המסורתית "איפה אתם בחג?" מפנה את מקומה בחג העצמאות ל"איפה אתם עושים מנגל?".
כמעט כולנו נאכל החג הזה את מיטב הבשר, העוף והדגים, שנצלו במיוחד לכבוד המדינה שלנו על האש. הנה כמה טיפים קטנים, שיוכלו להפוך את החגיגה הזאת לא רק למהנה במיוחד - אלא גם לכזאת שלא תפגע לכם בגזרה ותשמור לכם על הבריאות.
1. בשנים האחרונות היה "עליהום" גדול על בשר בקר, בגלל הכולסטרול הרב שהוא מכיל והנזקים הבריאותיים שהוא גורם. אבל הרכב הבקר היום שונה באופן דרמטי מאשר הרכבו לפני 5 שנים.
הגידול של הפרות והעגלים היום הוא שונה, וכיום נותנים לבקר אוכל כזה, שנועד להפוך את הבשר שלו לדל בשומן. אפילו את הפלנקטון (המזון) של דגי הבריכות מעשירים באומגה-3, כדי שהם יהיו עוד יותר עשירים ברכיב התזונתי החשוב הזה. כך שהיום אפשר לחזור ולאכול בקר.
2. מה שעוד טוב הוא שמוצרי בשר, עוף ודגים (וגם תוצריהם - כמו חלב, גבינות וביצים), הם מקור טוב ל-B12. זה ויטמין שאי אפשר לקבל מהצומח, ושיש לו חשיבות ליצירת תאי דם אדומים, למניעת אנמיה ולמערכת העצבים. הדבר השלישי הטוב שאני רוצה לומר על בשר, הוא שזה פשוט טעים....
אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להפוך את המנגל שלנו לדיאטטי ובריא יותר?
● קבבים: לא לקנות מוכן - אלא להכין את העיסה. צריך לבקש מהקצב שיטחן את הבשר מול העיניים, ולבחור נתח בשר שהוא לא שמן. כשקונים קבבים מוכנים אין לכם מושג כמה שומן יש בפנים. כאשר מכינים אותם מולכם באיטליז, אתם יכולים לשלוט על כמות השומן שתהיה בהם. מניסיוני, עיסה שאתם הכנתם היא גם בדרך כלל טעימה יותר מעיסת קבבים מוכנה.
● לוותר: על סוגי בשר שעשירים מאוד בשומן. זה כולל אנטריקוט, קשתית (שפונדרה), חזה בקר, איברים פנימיים (כבד, לבבות, טחול) וכבש. ב-100 גרם בשר כבש צלוי - יש 30 גרם שומן. 100 גרם בשר עוף צלוי מכיל רק שליש מהכמות הזאת (10 גרם שומן).
● בשר דל בשומן ובקלוריות שטוב מאוד ל"על האש": צלעות, כתף ("חלק מס' 4" בסופר), פילה לסטייקים (חלק מס' 12), סינטה (המותן של הפרה; מס' 11), חזה עוף וכמובן - דגים.
● חזה עוף: יכול לצאת קצת יבש על האש. אם אתם רוצים לשבח את טעמו, אפשר לשים אותו במרינדה דלת קלוריות שכוללת שמן זית, פטרוזיליה, שום, לימון, פלפל ומלח.
● להסיר את השומן: תמיד אפשר לבקש מהקצב (או אנחנו בעצמנו) להסיר את השומן הגלוי לעין. למשל, בסינטה יש מן מעטפת של שומן בצד העליון שלה שמאוד קל להסיר אותה. מהעוף - להסיר את העור. הכל כמובן בטרם הבישול, ולא אחרי שצלינו, משום שכאשר אנחנו צולים זה חודר טוב לבשר, ועדיף להוציא את זה עוד לפני התהליך של הצלייה. מחלקים מסויימים בבקר קל להוריד את השומן. תמיד אפשר לבקש מהקצב שיחתוך לנו את החלקים השומניים.
● לוותר על הפיתות: רצוי לוותר על הפיתות, בייחוד אם אנחנו בזמן של דיאטה ורוצים לשמור על הגזרה. להזכירם: פיתה אחת = 240 קלוריות!
● תוספות מירקות: להכין כמה שיותר תוספות לבשרי המנגל, שיהיו על בסיס ירקות, ושיהיה מגוון של סלטים, כמו סלט כרוב, סלט ירקות, סלט חסה, סלט עגבניות ומלפפונים, סלט תרד וכדומה. במקום החומוס והטחינה, להכין כמה קערות.
● שיפודי ירקות: דרך נוספת להנות מירקות במנגל היא הכנת שיפודי ירקות, שיכולים להיות נחמדים גם כתוספת (למשל: עגבניות, פלפלים ובצל על שיפוד).
● לשתות דיאט: בכל פחית של משקה מתוק או תוסס יש 200 קלוריות, וחמישית (!) מצריכת הקלוריות היומית שלנו מגיעה מהם. אפשר לקחת את הנתון הזה לתשומת לבנו, במיוחד במנגל, שרבים מתייחסים אליו כאל "חגיגה" של אוכל או כמעין "משתה", ודווקא לבחור במשקאות דיאטטיים, במים או בסודה - כדי לא להעמיס עלינו עוד קלוריות ריקות.