מה אוכלים בעשירון העליון?
מאת: דוקטורס
העשירים אוכלים יותר מחוץ לבית, בעשירון התחתון קונים יותר פיתות. ולא, לא נדמה לכם – מחירי המזון בישראל באמת עלו. נתונים לקראת יום המזון הבינלאומי
ירקות טריים עלו בתקופה זו ב-22.4%
השנה יתמקד יום המזון העולמי שיצוין ב-16 באוקטובר בנושא העלייה במחירי המזון, שמהווה איום מרכזי לביטחון התזונתי במדינות מתפתחות. לפי הנתונים שמפרסמת הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה, גם בישראל נרשמו עליות מחירים.
סעיף המזון (כולל ירקות ופירות) במדד המחירים לצרכן עלה בשנת 2010 ב-4.7%. משקל סעיף המזון כולל ירקות ופירות, בסל ההוצאות לתצרוכת של משקי הבית, ירד עם זאת מ-18.4% בשנת 2009 ל-16.9% בשנת 2011.
בין קבוצות המוצרים שמחיריהם עלו בתקופה זו: ירקות טריים (ב-22.4%), פירות טריים (ב-19.9%), סוכר (11.8%), משקאות אלכוהוליים (11.8%) (בעקבות הרפורמה במיסוי על משקאות אלכוהוליים) ובשר בקר (6.8%).
מתוך סקר הוצאות משק הבית 2010 עולה כי סך ההוצאות של משקי הבית על מזון היה 1,789 שקל לחודש, מתוכם 416 שקל בממוצע על פירות וירקות.
סוף השבוע הוא יום שכולו סביב אוכל - 39% מסך קניות המזון נערכו בימים חמישי ושישי, כ-46% מהארוחות מחוץ לבית (מסעדות, בתי קפה וכד') היו גם הן בסופי השבוע (ימים חמישי, שישי ושבת).
יותר אלכוהול ופירות טריים
העשירון העליון מוציא פי 7.3 על ארוחות מחוץ לבית בהשוואה לעשירון התחתון
מהנתונים שנאספו ניתן ללמוד כי העשירון העליון מוציא פי 7.3 על ארוחות מחוץ לבית בהשוואה לעשירון התחתון, ופי 1.7 בממוצע כל חודש על מזון (כולל ירקות ופירות). זאת למרות שבעשירון העליון יש בממוצע 2.4 נפשות במשק הבית בהשוואה ל- 4.4 נפשות בממוצע בעשירון התחתון.
העשירון העליון מוציא על משקאות אלכוהוליים פי 3.9 בהשוואה לעשירון התחתון, ופי 3 ויותר על לחם מיוחד. לעומת זאת העשירון התחתון מוציא על פיתות פי 4.5 בהשוואה לעשירון העליון. כמו כן בעשירון התחתון ההוצאה החודשית על בשר ועופות (352 שקל לחודש) גבוהה יותר מאשר בעשירון העליון (310 שקל לחודש).
פערים נוספים של הוצאה כפולה של העשירון העליון לעומת התחתון נמצאו בהוצאה על דגני בוקר, מעדני חלב ויוגורט, פירות טריים ופירות יבשים.
הוצאות כמעט דומות בין העשירון התחתון לעליון נמצאו בהוצאות על חטיפים, משקאות כמו שוקו, קקאו, קפה, משקאות קלים וסלט חומוס.
3,521 קלוריות ליום
87% מאספקת הדגים ו-69% מאספקת בשר בקר מקורם בייבוא
עוד עולה מהנתונים כי בשנת 2010 עמדו לרשות כל נפש בישראל, בממוצע 193 קילוגרם ירקות, 190 קילוגרם פירות, 128 קילוגרם לחם ודגנים, 75 קילוגרם בשר ודגים ללא עצמות, 40 קילוגרם תפוחי אדמה, 21 קילוגרם סוכר, ממתקים ודבש, 166 ליטרים חלב ומוצריו ו-254 ביצים.
הערך הקלורי של המזון העומד לרשות האוכלוסייה בישראל הגיע בשנת 2010 ל-3,521 קילו קלוריות לנפש ליום. מתוכם כ-34% מקורם בלחם ודגנים, 19% בשמנים ושומנים ו-13% מירקות, פירות ותפוחי אדמה.
בשנת 2007 הייתה אספקת הקלוריות בישראל נמוכה ממדינות כגון ארה"ב ואיטליה, דומה ברמתה לארצות כגון גרמניה וצרפת וגבוהה ממדינות כגון יפן, ספרד ומצרים. אספקת השומן והחלבון דומה ברמתה לזו של ספרד ונמוכה משל ארה"ב וצרפת.
עוד עולה מהנתונים כי קרוב ל-100% מאספקת הדגנים בישראל מקורם בייבוא, כמו גם 87% מאספקת הדגים ו-69% מאספקת בשר בקר.