מילון הגבינות הבינלאומי


מילון הגבינות הבינלאומי

כשעוסקים בגבינות, חושבים על צרפתיות או שוויצריות. אבל תעשיית הגבינות היא עסק שקיים במדינות רבות, כאשר לכל מדינה ולכל אזור יש את הייחוד שלו.
להלן מילון הגבינות הבינלאומי
צרפת
ברי
גבינה צרפתית רכה מחלב פרות. מקורה במחוז ברי (Brie) שבצרפת. צבע הגבינה חיוור ומרקמה עדין וגמיש. היא מצופה במעטה של עובש גבינות לבן.
עם הבשלתה מתכהה הגבינה, תוכה ניגר וטעמה הולך ומתחדד. מצוינת כמתאבן או כקינוח. מוגשת בטמפרטורת החדר.
ערך קלורי: 335 קלוריות ל-100 גרם

גבינת עיזים סנטמור
גבינה חצי רכה מחלב עזים. מקורה בעמק הלואר שבמרכז צרפת. צורתה גליל מוארך מצופה באפר עץ ובעובש גבינות לבן. מרקמה עדין ורך.
עם הבשלתה מתכהה הגבינה, תוכה ניגר וטעמה הולך ומתחדד. גבינת סנטמור המסורתית היא גבינת העזים הידועה ביותר, והיא מאופיינת בגבעול קש הנעוץ במרכזה המסייע ביצירת צורת הגליל המפורסמת. מצוינת לכריכים, כתוספת לסלט, ואידיאלית לפיקניק ולאירוח.
ערך קלורי: 266 קלוריות ל-100 גרם

קממבר
גבינה צרפתית בשלה ורכה מחלב פרות. מקורה מהכפר קממבר בחבל נורמנדי בצפון צרפת. באופן מסורתי הגבינה משווקת באריזות עץ.
צבע הגבינה שנהבי, מרקמה גמיש וחמאתי והיא מצופה במעטה של עובש גבינות לבן. עם הבשלתה היא מתרככת, מתכהה, תוכה ניגר וטעמה מתחזק. מומלץ להגישה בטמפרטורת החדר עם בגט, בליווי פירות.
ערך קלורי: 182 קלוריות ל-100 גרם

רוקפור
גבינה צרפתית כחולה, חצי רכה, מחלב כבשים. מיוצרת באזור רוקפור שבדרום צרפת, והיא אחת הגבינות הצרפתיות המפורסמות ביותר בעולם.
צבע הגבינה בהיר והיא משובצת בעובש גבינות כחול. קליפתה לבנה, מרקמה רך ולח. מצוינת לסלט וגם כמתאבן או כקינוח. נפלאה על לחם עם מרקחת פרי.
ערך קלורי: 375 קלוריות ל-100 גרם

איטליה
גורגונזולה
גבינה איטלקית כחולה, חצי רכה, מחלב פרות. מקורה בחבל לומברדיה שבצפון איטליה והיא נקראת על שם העיירה גורגונזולה שבקרבת מילאנו.
לגבינה צבע צהוב שנהבי, היא מעוטרת בעורקים כחולים-ירוקים של עובש, וכשהיא מיושנת הם מקבלים גוון אדמדם. מרקמה חמאתי ורך. ריחה עז.
קיימים שני סוגים של גורגונזולה: "טבעית", שמיושנת למשך שישה עד 12 חודשים, ו'דולצ'ה' (Dolce) שמרקמה רך יותר, טעמיה עדינים יותר והיא מיושנת למשך שלושה-ארבעה חודשים בלבד. מצוינת לתבשילים ולרטבים, לסלט, וגם כגבינת קינוח בליווי פרי.
ערך קלורי: 391 קלוריות ל-100 גרם

מוצרלה
גבינה איטלקית טרייה, חצי רכה, מחלב בופאלו או פרות. מקורה באזור נאפולי.
הגבינה עוברת תהליך ייצור הכולל לישה, מתיחה וחיתוך (בדומה להכנת בצק) ומכאן שמה (באיטלקית: לחתוך = mozzare). צבע הגבינה לבן ומרקמה רטוב ושכבתי. מצוינת לפיצה, לפסטה, לסלט ולמאכלי ירקות.
ערך קלורי: 257 קלוריות ל-100 גרם
מסקרפונה
גבינת רכה שמנה איטלקית, ועשירה מחלב פרות. מקורה באזור לומברדי (Lombardy) שבצפון איטליה והיא מיוצרת משמנת שהוסרה מהחלב בתהליך ייצור גבינת הפרמז'ן.
לשמנת זו מוסיפים בקטריה המשמשת בייצור גבינות. צבע הגבינה לבן ומרקמה עשיר וקטיפתי. משמשת לבישול ולהכנת קינוחים כגון טירמיסו.
ערך קלורי: 392 קלוריות ל-100 גרם

פקורינו
ישנם סוגים רבים של גבינות פקורינו, בהם רומנו, סיציליאנו, טוסקנו וסרדו.
פקורינו רומנו (Pecorino Romano), למשל, היא גבינה קשה שמקורה ברומא. צבעה לבן ומרקמה מוצק ודחוס. מיועדת בעיקר לגירוד ולתיבול.
ערך קלורי: 393 קלוריות ל-100 גרם

פרמז'ן
גבינה איטלקית קשה מחלב פרות. מקורה באזורים פרמה ורג'יו אמיליה שבצפון איטליה, ומכאן שמה. הפרמזן היא אחת הגבינות הפופולריות והנפוצות ביותר בעולם. לגבינה צבע צהבהב וקליפתה בצבע חום בהיר. מרקמה מוצק ובעל גבישים.
פרמזנו רג'יאנו (Parmigiano Reggiano) מיוצרת בחודשי האביב והקיץ מחלב פרות שניזונו מעשב טרי בלבד, ומיושנת במשך שנה עד ארבע שנים. משמשת בעיקר לגירוד ולתבלון, נפלאה כנשנוש בליווי פירות טריים.
ערך קלורי: 396 קלוריות ל-100 גרם

ריקוטה
גבינה איטלקית טרייה ורכה ממי גבינה של חלב פרות. טכנית, הריקוטה אינה גבינה אלא תוצר לוואי מייצור גבינות. זו גם הסיבה לכך שהיא דלת שומן (חמישה עד עשרה אחוזי שומן). פירוש שמה הוא "לבשל שוב", וזאת בשל תהליך הייצור שלה שבמסגרתו מי הגבינה שכבר בושלו בתהליך ייצור גבינה אחרת, מבושלים פעם נוספת להכנת הריקוטה. צבע הגבינה לבן ומרקמה רטוב וגבשושי. יש בה מתיקות מעודנת. משמשת לבישול ולאפייה.
ערך קלורי: 139 קלוריות ל-100 גרם .


שוויץ
אמנטל
גבינה שוויצרית חצי קשה מחלב פרות. זו הגבינה הוותיקה ביותר בשוויץ ומקורה בסוף המאה ה-13 בעמק אמה (Emma) שממזרח לברן. מדובר בגבינה "עם החורים" המוכרת ביותר בעולם.
צבע הגבינה צהבהב וקליפתה בצבע חום בהיר. מרקמה מוצק והיא מאופיינת בחורים גדולים שנוצרים מפעולתן של מספר סוגי בקטריות שיוצרות בועות גדולות בתוך הגבינה. מצוינת לכריכים, לטוסטים, להמסה בתבשילים וגם כגבינות קינוח מלווה בפירות.
ערך קלורי: 378 קלוריות ל-100 גרם

הולנדית
אדם
אדם היא גבינה הולנדית, עשויה בחצייה מחלב פרות, ובחצייה היא קשה רזה. מקורה בכפר אדם (Edam) שבצפון הולנד.
הגבינה מתיישנת היטב ללא צורך בתנאים מיוחדים, ויש לה חיי מדף ארוכים. לגבינה צורת כדור, צבעה צהוב והיא עטופה בשעווה אדומה. גבינת אדם שיושנה מעל ארבעה חודשים מצופה בשעווה שחורה וטעמיה מתחזקים. מתאימה לכריכים ולטוסטים.
ערך קלורי: 360 קלוריות ל-100 גרם


גאודה
גבינה הולנדית חצי קשה מחלב פרות. מקורה בכפר גאודה (Gouda) שבדרום הולנד, והיא הגבינה ההולנדית הידועה ביותר בעולם. צבע הגבינה צהוב והיא עטופה בשעווה כתומה (שאינה למאכל). מרקמה אחיד וחמאתי עם מעט חורים קטנים.
גבינת גאודה שיושנה מעל 18 חודש עטופה בשעווה שחורה וצבעה נוטה לכתום. גאודה מחלב עזים עטופה בשעווה לבנה, צבעה לבן וטעמה עדין. מצוינת לכריכים, לטוסטים ולהמסה בתבשילים.
ערך קלורי: 360 קלוריות ל-100 גרם

אנגלית
צ'דר
גבינה אנגלית חצי קשה מחלב פרות. מקורה במאה ה-12 בעיירה צ'דר (Cheddar) שבדרום מערב אנגליה. צבע הגבינה צהוב בהיר עד כתום. מרקמה של הגבינה חמאתי ומוצק ונוטה להתפורר עם התיישנותה.
קיימים סוגים רבים של גבינות צ'דר וטעמן משתנה בהתאם: מעדין ומתוק ועד חד ועשיר. צ'דר מעודנת מיושנת למשך לשניים עד ארבעה חודשים, צ'דר "בינונית" מיושנת עד שישה חודשים ואילו צ'דר "חריפה" מיושנת במשך שנה ואף למעלה מכך. מצוינת לנשנוש, לכריכים, לטוסטים, לצ'יזבורגר, לגירוד ולתיבול תבשילים.
ערך קלורי: 407 קלוריות ל-100 גרם

דנמרק
גבינה כחולה
גבינה דנית כחולה, חצי רכה, מחלב פרות. מקורה בדנמרק בתחילת המאה ה-20, אז שווקה כתחליף זול לגבינת רוקפור הצרפתית.
הגבינה לבנה והיא מעוטרת בעובש גבינות כחול. מרקמה עשיר וחמאתי. מצוינת למריחה, כתוספת לסלט וכגבינת קינוח.
ערך קלורי: 352 קלוריות ל-100 גרם

מזרח הים התיכון / הבלקן
קשקבל
גבינה בלקנית חצי קשה מחלב כבשים. הגם שהקשקבל היא סוג גבינה מסוים, נוהגים תושבי הבלקן לכנות בשם זה כל גבינה צהובה.
צבע הגבינה צהוב חיוור, קליפתה חלקה ומרקמה חמאתי. טעמה פיקנטי מעט ומלוח. מצוינת לנשנוש, לטוסטים ולהמסה בתבשילים.
ערך קלורי: 365 קלוריות ל-100 גרם

פטה חצי רכה
גבינה בלקנית רכה המיוצרת באופן מסורתי מחלב צאן (עזים או כבשים), וכיום גם מחלב פרות או בופאלו. מקורה ביוון והיא מהידועות בגבינותיה. הפטה פרוסה לקוביות ומכאן שמה (פטה = פרוסה). צבע הגבינה לבן, מרקמה רך וחמאתי ונוטה להתפורר.
בתהליך הכנתה מוטבלת הגבינה במשרה של מי גבינה ומי מלח, המעניקים לה חמצמצות של חלב טרי ומליחות מעודנת. עם הזמן מרקמה מתייצב ומליחותה מתגברת. הגבינה משווקת בצורת קוביות שטבולות במשרה. מצוינת כתוספת לסלט, לכריכים ולאפייה.
ערך קלורי: 268 קלוריות ל-100 גרם

חלומי
גבינה קפריסאית חצי רכה. באופן מסורתי היא מיוצרת מחלב צאן, אולם כיום היא מיוצרת בעיקר מחלב פרות.
צבע הגבינה לבן ומרקמה עשוי שכבות, בדומה למוצרלה. בתהליך הייצור מוטבלת הגבינה במשרה של מי מלח ועלי מנטה המעניקים לה ניחוח אופייני. מצוינת לבישול, לטיגון ולצלייה על הגריל.
ערך קלורי: 286 קלוריות ל-100 גרם

בולגרית
סוג של גבינת פטה שמקורה בדרום מזרח הבלקן, באזורי בולגריה, מקדוניה, יוון וטורקיה. במקור יוצרה הגבינה מחלב עזים, אולם כיום היא מיוצרת מחלב צאן או פרות.
צבע הגבינה לבן, מרקמה רך ונוטה להתפורר, ויש לה מליחות מעודנת. היא משווקת בצורת קוביות שטבולות במשרה. מצוינת כתוספת לסלט, לכריכים ולאפייה.
ערך קלורי: 268 קלוריות ל-100 גרם

ישראל
5%
גבינה יחודית לישראל. רכה. מחלב פרה. דלת שומן. כל ישראלי בחו"ל, מתגעגע אליה.
ערך קלורי: 100 קלוריות ל-100 גרם

קוטג' 5%
גבינה פרי פיתוח תנובה, בשנות השישים. מאז נכנסו גם יצרנים אחרים לייצור הגבינה. מיוצרת מחלב פרות, והופכת לגבשושית .בתחילה יוצר הקוטג' עם 9% שומן אולם המוצר הפופולארי ביותר הוא 5% .
ערך קלורי: 99 קלוריות ל-100 גרם

צפתית
הגרסה הישראלית של גבינת הפטה הבולגרית.
ערך קלורי: 270 קלוריות ל-100 גרם



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )


דף הבית >> מבזקי דף >> אוכל >> מילון הגבינות הבינלאומי