אוכל ומחשבה
גע רגע, איפה שמתי את צרור המפתחות?''- אם גם לך זה קורה, אז בוודאי תשמח לשמוע שאתה לא לבד: עם השנים כולנו שוכחים יותר ויותר והיכולות השכליות שלנו, איך לומר בעדינות, לא משתפרות ככל שאנחנו 'מתבגרים'.
מסתבר שיש מגוון של מזונות שעל פי מחקרים שונים עשויים לעזור לך לשמור על מוח מתפקד ובריא:
תשקיע בירקות - מחקר שפורסם לאחרונה בארה''ב בדק את השפעת אכילתם של ירקות על תפקודי המוח אצל 3,700 אנשים מעל גיל 65. נמצא שאצל אנשים שאכלו 3 - 4 מנות ירק ביום נרשמה ירידה קטנה יותר (ב- 40%) בתפקודי המוח בהשוואה לאלו שאכלו פחות ממנת ירק אחת ליום. החוקרים מעריכים שההסבר טמון בריבוי בויטמין E בירקות ושהו זה שתורם לשימור היכולות הקוגנטיביות.
מחקרים נוספים התייחסו באופן ספציפי למזונות הבאים:
סוגים שונים של שעועית - מייצבים את רמות הסוכרים בדם. המוח תלוי בסוכרים כדלק ואת הדלק הזה סוגי השעועית בהחלט מספקים. רצוי לצרוך מהם לפחות חצי כוס ביום כשהסוג המומלץ ביותר הוא השעועית השחורה.
סלמון, מקרל ודגי מים עמוקים אחרים עשירים בחומצת השומן אומגה - 3 שחשובה ביותר לתפעול 'הקופסה הקטנה'. מומלץ לאכול מהם בין פעמיים לשלוש בשבוע: כ 150 -200 גרם בכל פעם.
אבוקדו - תורם לזרימת דם תקינה ולכך יש השפעה ישירה על תפקודי המוח. האבוקדו גם יכול לסייע בכל מה שקשור להורדת לחץ דם, ומכיוון שלחץ דם גבוה מגביר סיכוי לירידה ביכולות קוגנטיביות הרי שאכילת אבוקדו יכולה להתגלות כמועילה.
1/4 עד 1/2 אבוקדו ביום בהחלט יעשה את העבודה. זכור רק שערכו הקלורי לא נמוך (באבוקדו בינוני יש כ- 324 קלוריות).
מיץ רימונים - עשיר מאד בנוגדי חימצון שמגנים על המוח מהרס ע''י רדיקלים חופשיים (לא, לא מדובר במחתרת אלא בכימיקלים שיכולים לגרום נזק לכל תא שאיתו הם באים במגע). כדאי לזכור שרימון מכיל גם הרבה סוכר כך שמומלץ לצרוך ממנו עד 50 גרם ליום.
אוכמניות - אכילה קבועה שלהן עשויה לעזור במניעת מחלות קוגנטיביות כגון אלצהיימר ושיטיון. אכילתן עוזרת במניעת מחלות לב והמוח מרוויח מזה כיוון שהוא זקוק לזרימה תקינה של דם שנוצרת כשהלב פועל באופן תקין.
מחקרים גם מראים שתזונה עשירה באוכמניות עשויה לשפר יכולות לימוד ויכולות מוטוריות. כך לפחות נמצא אצל חולדות מבוגרות - שלאחר אכילת אוכמניות חזרו לאותה רמה של יכולות שכליות שקיימת אצל חולדות צעירות מהן. אגב, הנתון עוד לא הוכח על 'הולכים על שתיים'.
בכל מקרה, ההמלצה היא לאכול כוס אוכמניות ביום (בערך 100 קלוריות).
אגוזים וזרעים - מלאים בויטמין E שככל שצורכים ממנו יותר כך נרשמת ירידה קטנה יותר ביכולות הקוגנטיביות בגילאים מבוגרים.
אכילה של כ - 30 גרם ביום של אגוזים, שקדים, שומשום, בוטנים או טחינה היא כמות היומית המומלצת. דגנים מלאים - כגון שיבולת שועל, אורז מלא, לחם מקמח מלא מכילים סיבים תזונתיים שתורמים להורדת רמות הכולסטרול ומסייעים בכך לזרימה תקינה של הדם - שכזכור משפיעה לטובה על תקינות הפעילות של המוח.
חליטות תה - 2 עד 3 כוסות יומיות עשויות לתרום לחיזוק הזיכרון. מדובר גם על תה בשקיות אך לא על תה בבקבוקים, עם עדיפות לתה ירוק.
ולחדשות טובות ומתוקות - גם בשוקולד מריר יש נוגדי חימצון וקפאין שמשפרים את המיקוד והריכוז. לחדשות הרעות- אפשר להסתפק ב - 15 גרם ממנו ליום.
ועכשיו לבוחן פתע: מה חיפשת לפני שהתחלת לקרוא את הכתבה הזאת? לא זוכר? אז אולי כדאי שתתחיל להשקיע בירקות, אוכמניות, סלמון ושאר המזונות שהופיעו ברשימה...
( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )