עשרה דברים שלא ידעתם על שמן זית וגם מתכון


עשרה דברים שלא ידעתם על שמן זית וגם מתכון

1. טוב או רע? שמן זית בהחלט נחשב אחד מהשמנים הטובים. הוא מכיל חומצות שומן ייחודיות, ובעיקר חומצת שומן אולאית. ידוע כי צריכה מתונה של שמן זית משפיעה לטובה על רמות הכולסטרול.
2. כמה אוכלים? יש חשיבות רבה גם למינון. מתברר כי גם שמנים מאיכות טובה כמו שמן זית, בכמות גדולה, דווקא עשויים להעלות את רמות הכולסטרול. כמות יומית מומלצת היא כף עד שתי כפות, של שמן זית טרי ולא מבושל. אפשר בהחלט לשלב את השמן במאכלים כמו סלט וממש אין צורך לשתות אותו.
3. קר או חם? כאשר קונים שמן זית מומלץ לבחור שמן מכבישה קרה. בתהליך זה מופק השמן בדרך של דחיסה והידוק ללא חימום וללא שימוש בחומרים כימיים. החימום פוגע בשמן מכיוון שהוא תורם לתהליך חימצוני. מובן שכמות השמן המופקת ללא חימום נמוכה יותר ולכן צחירו גבוה יותר
4. חמיצות זאת איכות -  ככל שדרגת החמיצות של השמן נמוכה יותר מעיד הדבר על איכות טובה יותר. כמו כן כדאי לרכוש שמן של יצרן מוכר.

5. דרגות האיכות של שמן זית
שמן רגיל – ordinary - בעל חמיצות של 3.3%
שמן משובח - כתית – virgine חמיצות של עד 2%
שמן מעולה כתית מעולה– extra virgine - חמיצות של 1%.

6. מירוק לצהוב -  צבע השמן עשוי לנוע מגווני ירוק – לשמן המופק מזיתים ירוקים ועד צהוב לזה המופק מזיתים שחורים. גם הטעם משתנה לפי זן הזיתים.– מומלץ לרכוש שמני זית בעלי תו איכות של מועצת הזיתים (לכל בקבוק כזה יש גם מספור המופיע על התו ואלה כמובן מתוצרת הארץ).
7. מבחן המקרר - אחת השיטות לבדוק את איכות השמן היא לאחסן במקרר למספר שעות. שמן מאיכות טובה יקפא במקרר.
8. טרי, לא מבושל -  רצוי להשתמש בשמן במצבו הטבעי ולא לחממו מכיון שנקודת העשן שלו נמוכה והוא נשרף בקלות. למרות מה שאולי נהוג לחשוב, לא מומלץ לבשל בשמן זית כי בתהליך החימום הוא נשרף מהר בהשוואה לשמנים אחרים מה שיוצר חומרים מחמצנים. לקבלת ארומה של שמן זית בתבשיל ניתן להוסיף ממנו לאחר הבישול.
9. שמן זה יפה -  שמן זית משמש גם לקוסמטיקה. משלבים אותו בסבונים, קרמים ותכשירי טיפוח אחרים.

שמן זית מתובל
אם אתם מאוהבי הארומה הייחודית של שמן הזית, אבל בא לכם להוסיף לו טאץ' אישי, תוכלו לעשות זאת בקלות תוך כדי תוספת קישוט למטבח הביתי. תוכלו גם להביא בקבוק כזה מתנה למארחים כתחליף לבקבוק היין המקובל ומובטח כי תקצרו תשואות.
כאשר מוסיפים צמחי תבלין ותבלינים לשמן הוא מקבל את טעמיהם. ככל שתקצצו את הצמחים והתבלינים יותר ותשהו אותם זמן ממושך יותר בתוך השמן כך יהיו הטעמים חזקים ומודגשים יותר. התיבול שמובא כאן הוא רק הצעה. תוכלו לגוון , להוסיף ולשנות כיד הדמיון הטבה עליכם.

חומרים
1 ליטר שמן זית, בבקבוק
2 – 3 ענפי רוזמרין
2- 3 ענפי טימין
פלפל חריף אחד קטן
5 שיני שום שלמות

אופן ההכנה
1. בוחרים בקבוק או צנצנת בעלי פתח רחב שיאפשר את הוצאת הצמחים בסוף התהליך. שוטפים ןמייבשים היטב את הצמחים והתבלינים. אם מכניסים אותם בשלמותם מקבלים טעמים עדינים. אם קוצצים, הארומה מתחזקת. שימו לב במיוחד בקשר לפלפל מכיוון שאפשר להגיע לשמן חריף מאוד.
2. מכניסים את כל התבלינים לבקבוק. דואגים שגובה פני השמן יהיה מעל כל הצמחים. מעמידים על אדן החלון המואר (וזה שלב הקישוט) למשך שבועיים. רצוי לטלטל את הבקבוק מידי פעם.
3. לאחר שבועיים ניתן להוציא את כל הצמחים בעזרת מלקחיים ולסנן את השמן. מעבירים לבקבוק (רצוי כהה) ושומרים במקום חשוך. ניתן להשאיר את התבלינים בתוך השמן אבל להבין כי טעמו של השמן הולך ומתחזק עם הזמן. אם עושים זאת יש לוודא באופן קבוע שלא מציצים ענפים מעל פני השמן, מה שעלול לגרום לעיפושו.



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )


דף הבית >> מבזקי דף >> אוכל >> עשרה דברים שלא ידעתם על שמן זית וגם מתכון