מתי זה יותר מדיי?
איך תדעי האם שתית כוסית אחת יותר משכדאי?
לפני כחודש, ארגון הקולג' האמריקאי למיילדות וגניקולוגים ACOG, פרסם חוות דעת של וועדה מיוחדת, לפיה מומלץ לנשים לעשות בדיקות אלכוהול לפחות פעם בשנה, ולנשים בהריון מומלץ לעשות בדיקה בשליש הראשון של ההריון. ההמלצות האלה נובעות מעלייה בתופעת האלכוהליזם בקרב האוכלוסיה הבוגרת בעולם.
בדו"ח שפירסם ארגון הבריאות העולמי בתחילת השנה, שעסק בסיכונים של תופעת השתייה בעולם, נמצא כי הישראלי הממוצע מעל גיל 15 צורך בשנה כ-2.9 ליטר של אלכוהול נקי, וזאת בהשוואה לממוצע העולמי שעומד על כ-6.13 ליטר. למרות שבאופן יחסי, תופעת האלכוהליזם בארץ בקרב מבוגרים בכלל ונשים בפרט אינה חמורה, הרי שנתונים חדשים מראים כי גם קצת הוא יותר מדיי.
כיצד מאבחנים בעיות שתייה בקרב נשים? על פי הספר של "אלכוהוליסטים אנונימיים" תשובה חיובית לאחת מהשאלות הבאות מצביעה על נטייה ברורה לאלכוהוליזם: "אם אתה מגלה – בשעה שבכנות אתה רוצה בכך – שאינך יכול להפסיק לשתות לחלוטין או בשעה שאתה שותה, אין לך שליטה מלאה על הכמויות של שתייתך – מסתבר שאתה כנראה אלכוהוליסט."
אך אם רצונכם בנתונים מדויקים יותר, על פי דעת ארגון הבריאות העולמי, אם אישה שותה יותר מאשר 7 משקאות בשבוע או יותר מ-3 משקאות באירוע אחד, היא עשויה לפתח נטייה אלכוהוטליסטית. עולה השאלה - כיצד ניתן לקבוע מהו משקה אחד? האם צ'ייסר, שוט, כוס יין או חצי כוס בירה נמדדים באותו האופן? ומה בדבר כמות האלכוהול במשקה או הנסיבות בהן האישה שותה אותו?
שאלות אלה לא קיבלו מענה בסקר שהוציא המכון הלאומי להתעללות ואלכוהוליזם; הדגש שהושם היה על הנתון כי 29% מהנשים המבוגרות בארה"ב, שותות 4 או יותר משקאות אלכוהוליים באירוע אחד, בתקופה של שנה. כלומר בסך הכול, 42% מהנשים שהשתתפו בסקר דיווחו על שתיית 12 משקאות או יותר במהלך השנה האחרונה. האם זה נתון מדאיג שצריך להוות נורת אזהרה לתופעה שלילית גוברת?
שני מחקרים גדולים שפורסמו בשנת 2010 אישרו את ההנחה הרווחת כי שתייה מתונה יכולה להיות טובה ללב ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, יחד עם זאת, הם מצאו כי אצל נשים, די במשקה אחד ביום כדי להגדיל את הסיכון להשפעה מזיקה על איברים אחרים, כך שהיתרונות הבריאותיים והפוטנציאליים של שתיית אלכוהול הם גבוליים.
חשוב להבין כי ההנחיות לגבי שתייה של גברים ונשים הן שונות זו מזו, בעיקר בגלל שהגופים של שני המינים בנויים אחרת. בעוד שגוף של גבר, באופן יחסי, שוקל יותר מגוף של אישה ומכיל יותר מים, בגוף האישה, הופך האלכוהול לתרכובת מרוכזת, כך שהתגובה שהיא מפתחת חזקה וחמורה הרבה יותר.
אצל נשים צעירות בגיל הפוריות נמצא ששתיית אלכוהול, אפילו המתונה ביותר, יכולה להגדיל את הסיכון לסרטן השד. ואילו שתיה מופרזת (שמעולם לא מומלצת), יכולה להגביר את הסיכון של בעיות בריאות רבות חמורות, לרבות שחמת הכבד, צהבת, אוסטופורוזיס, לחץ דם גבוה, מחלות נפש וסוגים שונים של סרטן. עוד נמצא כי שתיה מופרזת שהופכת להרגל יכולה להקטין את הפוריות ולהוביל להפרעות בווסת. עוד הודגש כי כאשר אישה צורכת אלכוהול בזמן ההריון, היא יכולה לגרום לעובר נזק מוחי, יחד עם מומים מולדים אחרים אפשריים.
ארגון הבריאות העולמי פיתח מבחן בין 10 שאלות, כדי לסייע בזיהוי בעיות שתייה בקרב האוכלוסיה האמריקאית. בדיקה זו המכונה "מבחן זיהוי הפרעות שימוש באלכוהול" משקללת 10 תשובות, כאשר אם הניקוד הסופי עבור אישה
על אף שהתשובות מסתמכות על נתוני שתייה בקרב נשים אמריקאיות, המבחן מהווה אינדיקטור עבור כל אישה, כדי לחשב את טווח הנורמה שלה. במידה ומצאת כי ענית על רוב השאלות בתשובות שנמצאות בטווח של בין 3-4, גשי להתייעצות.
חשוב לזכור כי שתייה יכולה להיות מהנה בנסיבות מסוימות אך רק בתוך גבולות הטעם הטוב. הכרה בגבולות האלה יכולה בהחלט להציל חיים.