שגר סויוז נפל בסיביר לאחר תקלה
משגר סויוז נפל בסיביר לאחר תקלה בשיגור
מאת אבי בליזובסקי
במקביל, הגיע הצוות ה-30 של תחנת החלל ששוגר בטיל דומה יומים קודם לכן, אל התחנה * מנוע השלב השלישי שהיה אמור להעלות את הלווין למסלול קוטבי לא פעל והמשגר עם הלווין עליו נפלו ליד נובוריבירסק, יותר מ-2,200 קילומטר ממתקן השיגור בצפון סיביר
המשגר נשא עליו לווין תקשורת צבאי התרסק בהמשך סדרה של תקלות שיגור בשנה האחרונה, למרבה המזל – לא בשיגורים מאוישים * חללית הסויוז ועליה אנשי הצוות ה-30 הגיעה לתחנת החלל
טיל הסויוז נפל לקרקע דקות אחדות לאחר שיגורו ביום שישי. כלי התקשורת ברוסיה מדווחים כי השרידים נמצאו באיזור נובוסיבירסק, העיר השלישית בגודלה ברוסיה. נובוסיבירסק מרוחקת כ-2,200 קילומטרים מקוסמו דרום פלסטסק. הטיל נשא בתוכו לווין תקשורת מסוג מרדיאן עבור הצבא הרוסי. שלב שלישי מסוג פרגאט היה אמור להאיץ את מטען המרידיאן למסלול אליפטי הנמתח עד לגובה של כ-40 אלף קילומטרים.
מסלול זה המכונה מסלול מוליניה, מאפשר ללוויין להשאר בתצפית משטח רוסי למשך כמה שעות במהלך כל הקפה. הלווינים מהסוג הזה מכסים את איזורי הקטבים, הנמצאים מחוץ לטווח של לוויני תקשורת הנמצאים במסלולים משווניים. לוויני התקשורת מסוג מרידיאן משמשים ממסרים ליחידות צבא קרקעיות, תחנות קרקע, מטוסים וספינות עם מרכזי הפיקוד והבקרה. הלווין ששוגר ביום שישי היה החמישי ששיגרה רוסיה מאז שנת 2006.
בפעם השלישית מאז דצמבר 2010 נכשל שיגור של טיל סויוז רוסי, עד כה היו אלו לוויני ניווט מחקר ותקשורת. טיל סויוז נוסף התרסק באוגוסט ועליו חללית האספקה פרוגרס שהיתה מיועדת לתחנת החלל הבינלאומית. בנוסף, החללית פובוס גרונט תקועה במסלול סביב כדור הארץ לאחר שהמנועים הרקטים שלה לא הופעלו זמן קצר לאחר השיגור בנובמבר. ההערכה היא שהחללית תיפול על כדור האבץ בסביבות ה-13 בינואר.
התקלה ביום שישי התרחשה כשבע דקות לאחר שהטיל מסגם סויוז המריא מקוסמו דרום פלסטסק בצפון רוסיה בשעה 12:08 שעון גריניץ'. הטיל, המופעל בבנזין פנה דרומה מפלסטסק, מתקן שיגור צבאי בארכנגלסק אובלאסט שבסיביר.
הבעיה התרחשה במהלך הבערת השלב השלישי, אך אין עדיין מידע אמין על הסיבות לתקלה. "זוהי תקלה משמעותית" אומר ולדימיר פופובקין, ראש רוסקוסמוס, סוכנות החלל הרוסית. "הדבר מוכיח כי תחום זה של תעשיית החל נמצא במשבר."
טיל הסויוז הוא כעת המשגר היחיד המסוגל להעלות אנשי צוות לתחנת החלל הבינלאומית, אך המשימה שהתרסקה היתה כאמור גרסה שונה ובלתי מאוישת של המשגר.
התקלות הקודמות עדיין נחקרות ובהן אלו שגרמו לאובדן שישה לוויני תקשורת מסוג גלובל סטאר ב-28 בדצמבר 2010. טילי סויוז מתוכננים לשאת עוד חללית מטען לתחנת החלל בינואר וצוות נוסף של שלושה אסטרונאוטים בסוף מארס.
הצוות ה-30 הגיע בשלום לתחנה
במקביל הגיעו בבטחה שלושת חברי הצוות ה-30 בחללית שלהם סויוז TMA-03M אל תחנת החלל ביום שישי אחר הצהרים. אולג קונוננקו מרוסיה, דון פטיט מנאס"א ואנדרה קוייפרס מסוכנות החלל האירופית עגנו במודול ראסווט במקטע הרוסי של התחנה, ושעות אחדות לאחר מכן הם נפגשו עם שלושת חברי הצוות האחרים – מפקד התחנה דן בורבנק והקוסמונאוטים אנטון שקפלרוב ואנטוני איבנישין, שגם הם שוהים בתחנה מעט יותר מחודש.
השניים יצאו לדרכם ביום רביעי, יומיים לפני השיגור הכושל, ממרכז החלל בייקונור בקזחסטן.
מקור הכתבה: www.hayadan.org.il