בדרך להריון בראי של הרפואה הסינית
טל אליאס
איך מתייחסת הרפואה הסינית לפריון האישה, וכיצד ניתן לסייע באמצעותה לנשים עם בעיות בכניסה להריון, או לנשים המצויות בעיצומם של טיפולי הפריה
מאז ימי קדם, נחשב הפריון לאחד הכוחות החשובים המניעים את הטבע ומבטיחים את המשכיותו של היקום. ברפואה הסינית, מעיד פריון על נשים שהכליות שלהן (החלק בגופן האוצר את אנרגיית החיים) עובדות היטב, שה"יין" והיאנג" שלהן מאוזנים ושהאנרגיה בגופן זורמת לקראת המשכיות היקום – ההיריון.
דווקא הרחם על פי הרפואה הסינית, נחשב לאיבר חלול. החשיבות, אומרים הסינים היא במה שיוכנס לתוכו – ניצוץ החיים, העובר, שבו מגולמים הקשר עם ההורים, התכונות הפיזיות והנפשיות שהם מעבירים לתינוקם וכדומה.
נקודת המבט על בריאותה של האישה, שונה ברפואה הסינית וברפואה המערבית. ברפואה המערבית. ברפואה המערבית מטפלים בנשים עם בעיות פריון כמו אי יכולת להרות, שחלות פוליציסטיות, או בעיות ברירית הרחם, למשל, האבחנה מתבצעת באמצעות בדיקות כמו צילום רחם, או אולטרה סאונד והטיפול נעשה באמצעות תרופות וזריקות. מה שלא תמיד יודעים הוא את הסיבה לאי היכולת להרות.
ברפואה הסינית, מסתכלים על הדברים מעט אחרת, ובמבט כולל הרואה בכל מערכות הגוף מערכת אחת שלמה, שגם הפריון הוא חלק ממנה. הסינים מחלקים את מחזוריות חייה של האישה ל"מעגלי החיים" שבהם מדי 7 שנים מתרחש אצל אישה אירוע אחר – גיל 14 הוא הגיל של המחזור ראשון, 21 הוא שיא הפוריות, בגיל 49 מתחיל גיל הבלות וכדומה. החשיבות לכך היא בעיקר בהתייחסות למחזורי החיים בהם נמצאת האישה בעת הטיפול בה. לפיכך, טיפול באישה בת 28 לא ידמה לטיפול שיוענק לאשה בת 42.
אבחון גופני כולל
הטיפול באישה מתחיל באבחון מערכות גופה באמצעות בדיקת דופק, המעניקה מדד על האנרגיה הכללית ועל האיזון, או חוסר האיזון בין האיברים הפנימיים. לכל איבר בגוף "עמדת" דופק משלו ולכל אחד מהם השפעה על הגוף מבחינת הפוריות:
הכבד: הקשור לרירית הרחם באספקטים המערביים. אחראי על זרימה תקינה של דם לאזור הרחם. כשהכבד סובל מתקיעות וחוסרים, עלול הדבר להתבטא במיומות או באי יכולת להיכנס להריון.
הכליות: החשובות ביותר בראייה הסינית, השליטות הבלתי מעורערות ברחם, בשחלות ובביציות. הכליות אוצרות את כוח החיים ומגלמות בתוכן ארבעה סוגי אנרגיות המניעים את הגוף. אחת מאנרגיות אלה היא אנרגיית הג'ינג שאיתה אנו נולדים. הג'ינג היא אנרגיה מתכלה העלולה להישחק תחת גלגליו של אורח החיים המערבי התובעני. כשאנרגיית הג'ינג חלשה - פעילות השחלות והרחם יורדת. מה שמקושר לכליות, מקושר ברפואה המערבית ל-FSH- הורמון השחלה המיוצר במוח, ומשפיע על השחלה.
הטחול: נשים החיות כיום על פי קודים מערביים נוקשים – מעבידות את עצמן לדעת, מתאמנות בספורט אקסטרימי או בצורה מוגזמת, מעשנות וניזונות ממזון מעובד ומתועש – מפריעות לאנרגיית הצ'י – אנרגיה נוספת המניעה את הגוף. כאשר הגוף אינו ניזון ממזון בריא – מגיעה אל הטחול פסולת שאין הוא יכול לייצר ממנה אנרגיה ראויה. התוצאה: השמנת יתר, כבדות, עייפות וגם חוסר פריון. כשפעילות הטחול נפגמת, הנוזלים אינם מועברים הלאה והלחות שוקעת באברי הגוף ויוצרת דלקות, פטריות (קנדידה), בעיות במערכת העיכול, נפיחות ועוד.
הלב: האיבר הרביעי, שלו מסלול ישיר אל הרחם. הלב מזין את העובר המתפתח וקשור בהרגעת הנפש. נשים המצויות בטיפולי פריון חוות לחץ נפשי שעלול לפגוע באנרגיית הלב ומתבטא בהפרעות שינה, דפיקות לב מואצות, אי שקט נפשי, הצטברות מתח וכעס. כדי לאפשר ללב לפעול כראוי יש להרגיע את הלחצים שכן המדובר בפעולה הדומה למשחק דומינו – איבר משפיע על איבר, וכשאר קיימת תקיעות במקום מסוים – גם יתר האיברים לא יפעלו כשורה.
נשים מגיעות פעמים רבות אל הרפואה הסינית כשהן נתקלות בבעיית פריון שלרפואה המערבית אין עליה מענה, או כשהן מצויות בעיצומם של תהליכי הפריה או הזרעה.
בהתאם לשיטת הטיפול הסינית, נבדקים גיל, הריונות קודמים (יש הבדל בהתייחסות ובטיפול באשה שטרם הרתה למי שעברה כבר הריונות), מתשאלים לגבי אורח החיים של המטופלת, התזונה שלה, בודקים לשון ודופק ומקבלים תמונה מושלמת המאפשרת את תחילת הטיפול.
כיצד מטפלים בבעיות פריון?
באמצעות דיקור סיני: שיטה שקיימת כבר 3,000 שנה שמתבססת על טיפול בערוצי אנרגיה - מרדיאנים, המצויים לאורך הגוף וסביב ארבעת האיברים הראשיים הנוגעים לפריון. דיקור פותח חסימות ומניע את האנרגיה התקועה.
צמחי מרפא סיניים: אף זו שיטה עתיקה, באמצעותה מתאימים למטופלת את הצמחים המתאימים לה – צמחים לשיפור רירית הרחם, לשיפור איכות הביציות, לחיזוק הדם ולהגברת מחזור הדם סביב הרחם, להסדרת המחזור וכדומה.
טיפולי מגע: עיסויים שונים המרגיעים את הנפש ופותחים אף הם אזורים תקועים וחסימות, מקלים על לחץ נפשי ומרוממים את מצב הרוח, מונעים נפיחויות, הזעות וסחרחורות ועלייה במשקל וכדומה.
טיפולים טרום הריוניים
נשים שמעוניינות לחזק את גופן ולהכינו לקראת היריון בריא או לפני התחלת טיפולי הפריה יכולות להסתייע בכמה טיפולים משולבים, אשר יחזקו את הגוף והרחם. בכלל זה, ישפרו את איכות הביציות ויגדילו את הסיכויים להיקלטות והשתרשות העוברים ברחם. מחקרים מוכיחים כי בקרב נשים שהסתייעו ברפואה הסינית במקביל לטיפולי הפריה – יש עליה של 25-40 אחוז בקליטת ההיריון.
ומילה לסיום, בעניין פוריות הגברים:
ב-50 השנים האחרונות חלה ירידה תלולה בפוריות הגברים, מסיבות כמו קרינה סלולארית, תזונה לקויה, מתח, עישון, מחשבים ניידים שקרובים מדי לגוף, חוסר פעילות גופנית והשמנה. לרפואה הסינית תשובה גם לכך – באמצעים הדומים לטיפול בנשים – דיקור ותמציות להשבחת מורפולוגיית הזרעים, כמותם ואיכותם, חיזוק הגוף וכדומה.
מותר ואסור:
באופן כללי כדאי...
- להימנע מעישון.
- לאמץ אורח חיים בריא ככל האפשר, הכולל שינה בשעות נכונות ובכמות מספקת, פעילות גופנית ותזונה (להלן) נכונה.
- להתחיל את תהליך הכניסה להיריון בשלב סביר מבחינת הגיל ולא להמתין אם אפשר, לגיל 42-45 הנחשב לדקה ה-90.
בנושא תזונה..
· כל מטופלת והבעיה שהיא "סוחבת" – חלק מהנשים סובלות מעודף חום וחלקן מעודף קור, למקצתן כמות רבה של לחות בגוף וחלקן סובלות מחוסר ברזל ומאנמיה. לכל הנשים מומלץ לצרוך פחות סוכר לבן, קמח לבן, ממתיקים מלאכותיים בצקים אפויים ואספרטיים. מומלץ גם להימנע ממזון מטוגן הפוגע באנרגיית הכליות.
· כדאי להימנע מארוחות גדולות וכבדות כדי לא להעמיס על האנרגיה ולפגום בזרימתה ולא לאכול בשעות הערב המאוחרות.
· חשוב לאכול: אוכל המזין את הגוף: ירקות ופירות, בשר (במידה ומאיכות טובה), דגים, קטניות, דגנים, שמן זית. ותרו על ארוחות גדולות וכבדות מדי – כדי לא להעמיס על האנרגיה.
· מאכלים מומלצים: סלק המגביר את זרימת הדם לרחם נחשב לירק נפלא וכמוהו מזונות "מניעי דם" נוספים - כבד עוף, דגים ותירס. מאכלים מחממים מומלצים: לנשים אנמיות-פלפל חריף, ג'ינג'ר, כוסברה, בשר אדום, קינמון. מאכלים מקררים: עדשים, אבטיח, מנטה, נענע, מלון, סלרי, אבוקדו.
מאת: טל אליאס, מטפל ברפואה סינית, ברשת מרפאות "כללית רפואה משלימה"