5 דברים שגורמים ל- "תקלה במוח"



5 דברים שגורמים ל- "תקלה במוח"

במאמר זה תוכלו למצוא חמישה דברים שגרתיים ויומיומיים, אשר למרבה הפלא, גורמים לנו לבאגים במוח.

דלתות

האם אי פעם קרה לכם שנכנסתם לחדר עם מטרה (לקחת משהו, למשל), ואז שכחתם לגמרי למה באתם לשם? מתברר שהגורם למעידות המוזרות האלו של הזיכרון טמון ב... דלת.

פסיכולוגים מאוניברסיטת נוטר דאם (ליד שיקגו, ארה"ב) מצאו, שכאשר האדם עובר בפתח הדלת, במוחו מופעל מנגנון הנקרא "גבול האירועים", אשר מפריד בין מערכת של מחשבות וזכרונות מן האחרת, בדיוק כמו סצינות בסרט.

המוח שלכם באופן אוטומטי "שולח אל הארכיון" את המחשבות אשר היו בחדר ממנו יצאתם, ומנקה מקום למחשבות חדשות. "הגבולות של אירועים" בדרך כלל עוזרים לארגן את המחשבות והזיכרונות שלנו, בגלל שאנחנו כל הזמן בתנועה ועוברים מאתגר לאתגר.

אבל כשאנחנו מנסים לזכור למה באנו לחדר, מה רצינו לעשות או למצוא... עלולים להופיע קשיים.


אותות קוליים

מה מפריע לכם יותר: צליל של שעון מעורר, צליל צפירה של מכונית או הצפצוף של הסלולרי שלכם כאשר נגמרת לו הבטרייה? אף אחד מהצלילים האלה  לא נעים לאוזנינו. הצלילים האלה הם סוג של פסקול של העולם המודרני, אבל כל אחד מהם ממשיך לעצבן אותנו – וזה בגלל שהוא יוצר "תקלה מוחית".

האבולוציה לא הרגילה אותנו לסוג זה של אותות קול, לכן אנחנו מנסים להבין אותם. הצלילים הטבעיים מופקים על ידי העברת אנרגיה, הנוצרת לעתים קרובות מפגיעה של אובייקט אחד באחר, כמו בנגינה בתופים. במקרה זה, האנרגיה מועברת אל התוף ואז לאט לאט מתפוגגת, והצליל בהדרגה דועך.

מערכת תפיסת הצליל שלנו, משתמשת בדעיכת הצליל כדי להבין מה קורה – מה שומעים ולמה. והצלילים המודרניים – הם כמו מכונית שנוסעת במהירות של 60 קמ"ש, שבמקום לעצור בהדרגה נכנסת בקיר. הצליל לא משתנה ולא דועך, והמוח שלנו לא יכול להבין מה זה ומאיפה זה בא.


תצלומים

עם התצלומים – זה אותו הסיפור. בדיוק כמו הסבתא, שלמדה להשתמש באינטרנט, אבל לא התרגלה אליו – כך אנחנו כל הזמן מצלמים תמונות, אבל בתת מודע המוח שלנו עדיין לא מסוגלים להבדיל ביניהן לבין חפצים או אנשים המצולמים בהן.

לדוגמה, המחקרים הראו שאם מציעים לאדם לזרוק חצים אל המטרה, שעליה נמצאת תמונה בה מצולם משהו שאין לו קשר אליו - הדיוק שלו יהיה נמוך בהרבה מאשר אם היו מבקשים ממנו לקלוע למטרה בה מצולם היטלר לדוגמה, או האויב שלהם.

בניסוי אחר גילו שאם אדם מתבקש לחתוך לחתיכות קטנות תמונות הקשורות לזיכרונות ילדות, הוא מתחיל להזיע.

בגלל שאין מאחורינו מיליון שנים של תרגול, המוח שלנו עדיין לא מסוגל להבחין בין המראה לבין המציאות.


טלפונים

האם קרה לכם פעם שהרגשתם שהטלפון רוטט, הוצאתם אותו וראיתם שאף אחד לא התקשר אליכם? אם אתם, כמו רוב האנשים, חווים מדי פעם "רטט רפאים" כזה, זה בגלל שהמוח שלכם עושה את המסקנות הלא נכונות, ומנסה לארגן את הכאוס שבחיים שלכם.

המוח המסכן שלנו מופצץ ללא הרף במידע מכל הסוגים. זה מחייב אותו לסנן את הרעש ולהוציא ממנו את האותות החשובים. בתקופה הפרהיסטורית, אבותינו תמיד חשבו בטעות שמקלות מקומרים הם נחשים.

והיום, המוח שלנו מפרש בצורה לא נכונה כל דבר - החל מרחש הבגדים ורעשים בבטן, וממהר להודיע לנו שמישהו מתקשר או שלח SMS.

כך קורה גם כאשר נדמה לנו שהטלפון רוטט.


גלגלים

האם שמתם לב שלפעמים אם אנו מסתכלים על הגלגל בתנועה בסרט, נדמה לנו שהוא מסתובב אחורה? הסיבה לכך היא שהמצלמה לוכדת תמונות סטילס עם תדר מסוים, והמוח משלים את המרווחים בין התמונות וכך יוצר אשליה של תנועה מתמדת. אם הגלגל עושה את רוב התנועה בין הפריימים, הכיוון הברור ביותר עבור המוח – הוא הכיוון ההפוך, שכן  גישה זו מניחה את ההפרש המינימלי בין הפריימים.

עם זאת, אפקט הגלגל המסתובב בכיוון ההפוך יכול להתרחש גם במציאות. התיאוריה העיקרית שמסבירה את התופעה הזו, היא: המוח תופס את התנועות בערך כמו המצלמה - רצף של תמונות סטטיות.

כלומר, המוח שלנו מצלם סרט משלו, אבל הפריימים בסרט הזה מתחלפים מספיק לאט, כדי שייווצר האפקט הזה.

 

 



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )


דף הבית >> מבזקי דף >> כללי >> 5 דברים שגורמים ל- "תקלה במוח"