האינטרנט ואנחנו



האינטרנט ואנחנו

סביב הנושא "איך האינטרנט משפיע על המוח האנושי" קיימות פוביות רבות וסטריאוטיפים. ואכן, שעות שאנו מבלים מול המחשב משפיעות לא רק על הרגלי אכילה, שתייה ופעילות גופנית, אלא גם על אופן החשיבה שלנו, הרגשות והזיכרון.

1. סלט של תוכן.

האינטרנט הופך את המידע לנגיש, ואנו צורכים אותו במהירות. אנו גולשים בדרכים, בארוחות ובמקומות העבודה. אנו משתמשים באינטרנט באופן לא סדיר, דבר הגורם לחומר שבאינטרנט להפוך לקצר יותר, ולמשוך אותנו למעגל הקסמים הזה. המחשבה, שכתובה ביותר מאשר בחמש שורות - נראית לנו ארוכה בצורה יוצאת דופן. אנחנו שוכחים איך להתמקד, יותר ויותר קשה לנו לקרוא ספר רגיל, כי הוא מתחרה בחדשות, טקסטים, תמונות וסרטוני וידאו אותם האינטרנט השאיר במוחנו.


2. גאון הטוויטר.

הדבר הכי גרוע הוא לא מה שאנחנו קוראים, אלא מתי אנו קוראים. בגלל שאת ההודעה בטוויטר או סטטוס בפייסבוק ניתן לקרוא תוך כמה שניות, אנחנו לא עושים את זה בזמן המוקצב במיוחד לזה, אלא עושים זאת תוך כדי משימות אחרות. הבעיה היא שהמוח שלנו לא מתאים לריבוי משימות כזה, ונסיון גם לעבוד וגם לתקשר עם החברים באינטרנט נועד לכישלון.
כאשר אנו מנסים לעשות כמה דברים בבת אחת, אנחנו עושים כל אחד מהם לאט יותר וגרוע יותר ממה שאנו מסוגלים.


3. מידע כסם.

האינטרנט נותן לנו מבחר גדול יותר מאשר ספרים או טלוויזיה. אנחנו יכולים למצוא בקלות משהו מבדר, וסביר להניח שהמשהו הזה יהיה מחולק כך, שנוכל "לצרוך" את זה בזמן שאנו עסוקים במשהו אחר. זה דומה לאופן שבו אוהד המתוק חותך לעצמו חתיכות קטנות מהעוגה, כדי לא להעיר את המצפון שלו, עד שהעוגה כולה נעלמת. זו אחת הסיבות לכך שאצל אנשים מסוימים מופיעה תלות ממשית באינטרנט.


4. תקשורת אוטיסטית.

כמה שיותר האינטרנט נכנס לחיינו, כך אנו מתקשרים יותר דרכו. האינטרנט נתן הזדמנות לתקשר לבעלי מוגבלויות שונות, אשר לוכדות את האדם בביתו, לאוטיסטים שמעדיפים להתכתב מאשר לתקשר, לאנשים בודדים... וזה מצוין. לתקשר באינטרנט – זה קל ופשוט, לא צריך לענות באופן מיידי (ואפשר בכלל לא להגיב), קל יותר להסתיר רגשות, קל יותר למנוע מצבים לא נעימים. התקשורת הווירטואלית משפיעה יותר ויותר על חיינו "אופליין".


5. קירות שקופים.

האינטרנט משנה את היחס לפרטיות: המידע אודותינו הופך להיות זמין באינטרנט. קל יותר לסחוט אותנו (לדוגמה, לאחר הודעה "לא מחושבת" בפייסבוק), להטיל עלינו צל (באמצעות הפצת מידע כוזב), וקל יותר להשיג את האמון שלנו (להתחזות לחבר). האינטרנט הופך את האנשים לפגיעים יותר – וכמה שיותר חשובה לנו תקשורת באינטרנט, כך יכאב לנו יותר אם משהו ישתבש שם.


6. זיכרון חילופי.

Google ו - "ויקיפדיה" נותנים דרכים בלתי מוגבלות להכיר את העולם, אך יחד עם זה ההבנה שהידע הזה תמיד זמין עבורנו – משפיעה על ההתייחסות שלנו ללמידה וליכולת ורצון לזכור דברים. כפי שחישוב בעל פה איבד את הרלוונטיות שלו עם המצאת המחשבון, כך עכשיו אנו עדים לכך, איך הידע הכללי הופך להיות משהו מיותר. למה לזכור, אם תמיד אפשר למצוא את זה באינטרנט?


7. פסיכותרפיסט ביתי.

מה שיותר חשוב מתקשורת באינטרנט – זו אשליה של תקשורת. עדכון הסטטוס בפייסבוק או שליחת טוויטים נותנים לנו אשליה של המאזין, תחושה שאנחנו מעניינים מישהו. הכוח האמיתי של אתרי הרשתות החברתיות הוא בזה, שהם נותנים לאנשים אשליה של חיבור עם אנשים אחרים. ברוב המקרים, יש לזה השפעה טובה וחיובית: קורות חיים שמסרנו ב- Linkedin לא יעשו כל רע, וגם ישפרו את ההערכה העצמית שלנו.


 



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )


דף הבית >> מבזקי דף >> כללי >> האינטרנט ואנחנו