טיפול שיניים, לא מה שחשבתם
משחות עם חומר מלבין - יעילות? 15 מיתוסי שיניים
לבריאות השן, מיצים טבעיים לא תמיד עדיפים על קולה, הריח הרע מהפה מקורו בלשון, הלבנה כבר מזמן לא מזיקה לשיניים ושוקולד מזיק הרבה פחות לשן מתפוח עץ. 15 מיתוסים על השיניים שלכם
ד"ר רונן בורדובסקי
1. סידן מחזק את שיניים
לא נכון. רבים חושבים כי אכילת מזונות עתירי סידן יכולה לעזור בחיזוק השיניים כי "הסידן חודר לשן ומחזק את האמייל", אמנם אכילת מזונות עתירי סידן עוזרת לגופנו בהרבה תחומים אחרים אך לא לשיניים. מינרל השן (הידרוקסיאפטיט) אינו מקבל סידן ממחזור הדם.
2. מיצים סחוטים עדיפים מקולה לבריאות השיניים
לא נכון. אמנם שתיית משקאות ממותקים כמו קולה אכן אינה בריאה לשיניים וזאת עקב תכולת סוכר גבוהה בהם וחומציות רבה (PH נמוך) אולם גם במשקאות כגון מיצי פירות סחוטים וטבעיים, התופסים היום תאוצה עקב דימויי בריא, נקי וללא חומרים משמרים ושאר כימיקלים, קיימות כמויות סוכר מאד גבוהות ובדרך-כלל PH נמוך, כך שלמעשה, מבחינת בריאות השיניים, עדיף לשתות דיאט קולה בקש כי אז יש פחות מגע בין הנוזל הנלגם לשיניים מאשר מיץ אשכוליות שנסחט זה עתה.
אז מיץ תפוזים פחות מזיק לשיניים מקולה?
3. צחצוח חזק מנקה את השיניים טוב יותר
לא נכון. צחצוח יעיל צריך להתבצע בעדינות וללא הפעלה של כוח. נהפוך הוא, אחוז ניכר מבעיות של נסיגת חניכיים נגרם עקב צחצוח חזק מדיי, בעת הפעלת כוח חזק מדיי על החניכיים, שהן איבר רגיש מאד, הן נסוגות,משום שהן מתרחקות מגורם הגירוי. פעולה זאת היא בלתי הפיכה.
4. אלכוהול מרגיע כאבי שיניים
לא נכון. כאבי שיניים לרוב נגרמים עקב עששת עמוקה שהגיעה לשורש (חור גדול) או דלקות חריפות מאד בחניכיים. במצבים אלו האלכוהול לא רק שלא עוזר אלא אף מרע את המצב. אלכוהול גורם לצריבה של הרקמות הרכות בפה. הוא אמנם הורג חיידקים, אך גם פוגע משמעותית ברקמות הבריאות שלנו, כך שגם הכאבים לא נעלמים וגם נגרם נזק לשיניים והחניכיים.
5. הסיבה השכיחה לריח רע מהפה היא בעיות בקיבה ומערכת העיכול
לא מדויק. רק ב-5% מן המקרים הדבר נכון. ברוב המקרים הריח נובע מתערובות גופרתיות הנפלטות מחיידקים בחלל הפה. צחצוח שיניים במקרה זה עוזר, אך נמצא כי 80% מחיידקים אלו נמצאים על הלשון. לכן קיימת חשיבות מרובה להבריש את הלשון וקיימים מנקי לשון מיוחדים לשם כך.
כן, כן, הלשון אחראית לריח הרע בפה
6. הלבנה מזיקה לשיניים
לא נכון. דעה קדומה זו מתבססת על זמנים קדומים ברפואת השיניים (לפני כ-20 שנים) בהם היו רופאי השיניים מלבינים את השיניים עם חומרים שגרמו לליטוש השכבה החיצונית של השיניים, וכך למעשה נחשפה שכבה חדשה נקייה ולבנה יותר. כיום שיטות ההלבנה הקיימות הן בטוחות ואינן גורמות לנזק כלשהו. השיטות כולן מתבססות על חומרים כמו מי-חמצן וקרבמיד פראוקסיד, חומרים הגורמים להבהרת הפיגמנט הפנימי של השן ללא החלשת חומר השן.
7. ניקויי אבנית פוגע בשיניים
לא נכון. זוהי טענה הנשמעת תדירות אצל מטופלים המגיעים אל השיננית לניקויי שגרתי. הם בטוחים כי הניקוי גורם לשריטות בחומר הש
ן והכוח המופעל בזמן הניקוי מחליש את השיניים. המכשור בו משתמש הצוות הרפואי לניקוי השיניים עובד בשיטה הנקראת אולטרה-סוני, הכוונה לוויברציות מאד חלשות במהירות מאד גבוהה, כך שלא יכול להיגרם נזק לשן עצמה או לשריטתה. נהפוך הוא – ניקוי שיניים שגרתי (מינימום אחת לחצי שנה) שומר על בריאות החניכיים ומונע הצטברות אבנית שהיא הגורם היסודי למחלות חניכיים.
8. כדור אספירין משכך כאבים
לא נכון. מטופלים רבים הסובלים מכאבי שיניים מניחים כדור אספירין או אופטלגין בסמוך לשן הכואבת מתוך כוונה "שהחומר הפעיל בכדור יגיע מהר אל השן". ובכן, זו טעות חריפה. מנגנוני הפעולה של רוב הכדורים נגד כאבים בנויים על ספיגתם למחזור הדם ורק אז הגעתם אל האזורים הכואבים או הגעתם למרכזי הכאב במוח ומשם הם פועלים. הנחת כדור שכזה בסמוך לרקמת החניכיים לרוב גורמת לכוויה כימית של האזור והחרפת הנזק.
9. שוקולד מזיק יותר לשיניים מתפוח
לא נכון. אמנם מבחינה תזונתית אכן תפוח עדיף על שוקולד, אולם מבחינת בריאות השיניים מזונות שנשטפים מהר מהפה עדיפים על מזונות שנשארים זמן רב בפה לאחר אכילתם. לכן, אכילת שוקולד עדיפה על אכילת תפוח משום
שהשוקולד יישטף מהפה כדקה לאחר אכילתו ואילו חלקים מהתפוח עלולים להישאר תקועים בין השיניים שעות מרובות לאחר אכילתו ולגרום לחומציות נמוכה הנשארת לאורך זמן – דבר הגורם להיווצרות חורים בשיניים.
10. לא כדאי לטפל בשיניים חלביות
לא נכון. מיתוס זה שגור אצל הורים רבים האומרים כי השיניים החלביות בלאו הכי ינשרו ולכן הדבר לא משמעותי. טיפול בשיניים נשירות הוא חשוב ביותר. שיניים אלו בחלקן מלוות את הילד עד לגיל 13, מה גם שעששת (חורים) בשיניים נשירות יכולה לעבור לשיניים הקבועות וכמו כן קיימות עוד הרבה בעיות בשיניים נשירות העוברות לשיניים הקבועות וגורמות להן לנזקים בלתי הפיכים.
11. לא מטפלים בשיניים בזמן הריון
לא נכון. הריון אינו מחלה. אמנם קיימים מצבים בהם לא ניתן לבצע טיפולים מסוימים לנשים הרות, אך ברוב המקרים ניתן ואף מומלץ לא לדחות טיפולי שיניים לאחר הלידה משום שאז השיניים עלולות להיעקר. קיימים היום מחקרים המוכיחים קשר ישיר בין דלקות וזיהומים בחלל הפה ותופעות של לידות מוקדמות והפלות.
12. משחות שיניים להלבנה עושות את העבודה
לא מדויק. ברוב המשחות להלבנה אמנם קיים חומר הגורם להלבנת שיניים אולם בריכוז נמוך מאד ולא אפקטיבי כל-כך משום שחומרי הלבנה בריכוז רב יותר אסורים למכירה שלא על ידי רופא. קיימות משחות מסוימות שאכן גורמות להלבנה קלה אולם זאת עקב רכיבים הגורמים לשחיקת השיניים.
13. קרינת רנטגן בצילומי שיניים מאד מזיקה
לא נכון. הקרינה בה משתמש הרופא היא ברמה נמוכה מאד ובתוספת לאביזרי ההגנה הנהוגים (סינר עופרת, קונוס הרנטגן ועוד) רמת הקרינה שוות ערך לקרינה אותה אנו מקבלים מ-10 דקות עמידה בשמש או שיחה בסלולר. זו גם הסיבה שניתן לצלם נשים בהריון ללא כל חשש.
14. נחכה עם הטיפול עד שנעקור את כל השיניים, במילא נגיע לתותבות
לא נכון. גישה זו,שהייתה נהוגה בבריטניה עד לפני זמן לא רב היא הרסנית מאד. קיימים היום טיפולים פשוטים בשיניים היכולים להאריך את אורך חיי השן באופן ניכר לשנים קדימה. מה גם שתותבת מהווה ירידה באיכות החיים באופן משמעותי. האלטרנטיבה של שתלים בכל הפה היא יקרה מאד ולכן עדיף לטפל בשיניים הטבעיות שלכם.
15. אכילת מתוק בכמויות קטנות ולאורך זמן פחות מזיקה
לא נכון. רבים חושבים כי אם יאכלו חטיף בכמויות קטנות ולאורך זמן ולא בביס אחד הדבר יימזער את הנזק הנגרם לשיניים. זו טעות היות והנזק באכילה איטית הוא גדול יותר משום שהשן נחשפת לירידה בחומציות לאורך זמן ועקב כך להיווצרות חורים, כך שעדיף לאכול חבילת שוקולד שלמה בבת אחת מאשר שורת שוקולד לאורך שעה.
הכותב הוא רופא שיניים לאסטטיקה דנטלית ושיקום הפה
( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )