מהי בעצם שפעת החזירים?
שפעת החזירים היא מחלה נגיפית הנגרמת על־ידי הנגיף H1N1, ולכן בשמה המקצועי היא מכונה שפעת H1N1. בשל מבנה הנגיף, הדומה לנגיף שתקף חזירים בצפון־אמריקה השפעת קיבלה את שמה "שפעת החזירים".
הסברה של החוקרים היא שהנגיף גרם לשפעת בחזירים ועבר גם שינוי גנטי המאפשר לו להדביק בני־אדם. כעת הנגיף מידבק מאדם לאדם, וכך מתפשטת מגפת שפעת החזירים בכל העולם
איך בעצם נדבקים בשפעת החזירים?
ההדבקה דומה להדבקה בכל שפעת ומכונה "הדבקה טיפתית", כלומר: היא מתרחשת על־ידי מעבר של הנגיף בטיפות רוק זעירות הניתזות באוויר, לדומה כאשר מישהו או מישהי חולים משתעלים או מתעטשים לכיוון אדם אחר.
לעתים רחוקות יותר ניתן להידבק גם כאשר נוגעים בחפץ הנגוע בנגיף ולאחר מכן שמים את היד בפה או נוגעים באף.
מה החולים בשפעת החזירים מרגישים?
כמו כל שפעת רגילה, התסמינים כוללים כאבי־גרון, נזלת, כאבי־ראש, שיעול, כאבי־שרירים, עייפות, כאבי־שרירים, חום וצמרמורות. כמו בכל שפעת, מרבית המקרים חולפים בצורה קלה כמו, ההצטננות הרגילה שאנחנו מכירים. בקבוצות הסיכון עשויה המחלה להתבטא בצורה קשה יותר.
מהי התקופה המדבקת של שפעת החזירים?
מרגע הופעת התסמינים ועד 24 שעות לאחר שחלפו.
אני לא חולה – ואני רוצה להישאר ככה!
יופי. עושים זאת בעזרת הקפדה על ארבעה כללי היגיינה פשוטים:
1. רחיצת ידיים
נכון תמיד ובעיקר עכשיו! לעתים קרובות ועם סבון ומים. וכיוון שקשה להיסחב עם כיור צמוד, אפשר להשתמש בתכשירי ג'ל על בסיס אלכוהול. יש בכל בית־מרקחת. השתדלו לשטוף ידיים עם סבון ומים לעתים קרובות ולנגב היטב אחרי. לשטוף לפני האוכל, לפני הטיפול במזון, לאחר היציאה מהשירותים, לאחר מגע עם רוק והפרשות האף, לאחר שיעול ועיטוש ולאחר מגע עם טישו משומש.
2. הימנעות ממגע
לא לגעת באף, בפה ובעיניים בידיים שאינן שטופות. כך עוברים הנגיפים מאדם לאדם. אם חייבים לגעת, להקפיד לשטוף ידיים במים והסבון לפני המגע ואחריו.
3. שימוש בממחטות נייר לאף
להשתמש ולזרוק לפח. אם מתעטשים, או משתעלים, ואין ממחטות נייר – בבקשה לתוך השרוול או הזרוע – לא לכף היד (שאיתה אחר־כך תלחצו יד ותגעו בעיניים ובאף, כי כולם עושים את זה...).
4. הימנעות ממקומות הומים
אל תצטוֹפפוּ, והכי גרוע מבחינה זו - חללים סגורים עם הרבה קהל. אנחנו לא אומרים לכם לא לנסוע ברכבת, ללכת לקולנוע, ליהנות מהצגה או לעלות על רכבת ביום ראשון בבוקר, אבל לפחות הקפידו על כללי הזהירות
האם יש תסמינים שמהווים "תמרורי אזהרה" ומחייבים פנייה דחופה לעזרה רפואית?
יש. אלה הם:
במבוגרים
• קשיי־נשימה או קוצר־נשימה.
• כאבים או לחץ באזורי החזה או הבטן.
• סחרחורות פתאומיות.
• בלבול.
• הקאות שאינן פוסקות, או הקאות קשות.
• תסמיני מחלה קיימת, המוכרים משפעת, משתפרים, אך מחריפים לפתע והחוֹלֶה או החוֹלָה מפתחים חום גבוה (מעל 38 מעלות צלזיוס) ושיעול שהם חמורים יותר מאלה שהיו לפני ימים אחדים.
בילדים
• נשימה מהירה או קושי בנשימה.
• גוון תכלכל או אפור של העור.
• חוסר רצון לשתות נוזלים.
• הקאות שאינן פוסקות, או הקאות קשות.
• חוסר רצון להתעורר, אפטיה, אי־יצירת קשר עם הסביבה.
• הפעוט או הפעוטה כל־כך רגישים ומרוגזים, שהם אינם רוצים אף שיחזיקו אותם או יגעו בהם.
• תסמיני מחלה קיימת, המוכרים משפעת, משתפרים, אך מחריפים לפתע והפעוט או הפעוטה מפתחים חום גבוה (מעל 38 מעלות צלזיוס) ושיעול שהם חמורים יותר מאלה שהיו לפני ימים אחדים.
במקרים כאלה, לאן פונים - למרפאה או לבית־חולים?
אם המרפאה פתוחה, אפשר בהחלט לפנות למרפאה. אך אם לפי שיפוטך מדובר במצב מצוקה רפואי, או אם מדובר בשעות שבהן המרפאה סגורה, אפשר לפנות ישירות גם לחדר־המיון הקרוב. במקרי חירום רפואיים עומד לרשותך גם מוקד החירום של מגן־דוד־אדום, טלפון 101.
הגעתי למרפאה או לבית־החולים, כיצד מאבחנים את המחלה?
כפי שתיארתי למעלה: על־פי התסמינים. ייתכן שלפי החלטת הרופאים יבצעו גם בדיקות מעבדה פשוטות: משטחי גרון ואף.
אם ביצעו בדיקה והתשובה חיובית?
אז לקית בשפעת החזירים.
ואז?
במקרה שתסמיני המחלה אינם קשים, יבקשו ממך הרופאים לחזור הביתה, לשהות בבידוד בבית וליטול תרופה אנטי־נגיפית.
אם התסמינים קשים וקיימת מצוקה גופנית, ישאירו אותך בבידוד בבית־החולים והרופאים יתנו לך תרופה אנטי־נגיפית לחמישה ימים.
איזה תרופות?
בדיקות מעבדה שנעשו עד כה על ידי המרכזים הפדרליים האמריקניים לבקרה על מחלות ומניעתן (CDC) העלו, כי הנגיף הגורם לשפעת החזירים N1H1 רגיש רק לשתי תרופות אנטי־נגיפיות המצויות בשוק.
תרופות אלה הן תמיפלו (Tamiflu, Oseltamivir) ורלנזה (Relenza, Zanamivir).
תמיפלו משווקת בישראל ורלנזה אינה משווקת בישראל. ניתן לרכוש תמיפלו בכל בתי־המרקחת, אך לרכישתה נדרש מרשם של רופא, או רופאה.
לתשומת לב: על אף שתמיפלו אינה בסל הבריאות, אך במידת הצורך היא ניתנות לחולים ללא תשלום. ההחלטה על הצורך במתן התרופה נקבע על־פי החלטת הרופאים.
מותר לקחת תמיפלו בהריון?
על שאלה זו טוב להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים. אם את בהריון, או חושבת שאת בהריון, והתבקשת לקחת תמיפלו, אנא דברי על כך עם הרופא או הרופאה המטפלים בך
אם שמו אותי בבידוד, עד מתי אהיה בבידוד?
עד שיעברו 24 שעות לפחות מחלוף כל תסמיני המחלה. חשוב לדעת שאחד מתסמיניה של שפעת החזירים הוא הרעה במצב לאחר שכבר חל שיפור בו.
ואם ביצעו לי בדיקה לשפעת החזירים והתקבלה תשובה שלילית?
אז סימן שהצטננת, או חטפת נגיף מעצבן אחר כלשהו, אבל לא לקית בשפעת החזירים. במקרה כזה יוציאו אותך מהבידוד ואפשר להפסיק לקחת את הטיפול התרופתי האנטי־נגיפי. הוא מיותר!
מהי התקופה המדבקת של שפעת החזירים?
מרגע הופעת התסמינים ועד 24 שעות לאחר שחלפו