ברזל


הברזל הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף והוא מסייע בהולכת חמצן לרקמות בגוף. חסר בברזל עלול לגרום להופעת אנמיה ולפגיעות שונות בבריאות ובאיכות החיים. מדריך שיכניס לכם ברזל



הברזל הוא המינרל המצוי בכמות הגדולה ביותר בגופנו ויש לכך סיבה טובה: הברזל נחוץ למגוון רב של תפקידים חיוניים ובין היתר הוא מסייע לנשיאת חמצן ברחבי הגוף, לחילוף חומרים ולתהליכי גדילה והתפתחות.

מה קורה לגוף, כאשר יש מחסור בברזל?

רוב הברזל נמצא על גבי כדוריות הדם האדומות, ותפקידו העיקרי שם הוא להסיע את החמצן מהריאות אל הרקמות הגוף. אם אין אספקת ברזל ממקור חיצוני בכמות ראויה, מתפתחת אנמיה ופוחתת אספקת החמצן לרקמות. כתוצאה מכך אנו עלולים להיות עדים לתופעות שונות הפוגעות בבריאות ובאיכות החיים:

• קוצר נשימה
• חולשה ועייפות, חיוורון
• קשיי ריכוז וזיכרון
• נשירת שיער מוגברת
• דפיקות לב חזקות (פלפיטציות)

מהם הגורמים לחסר בברזל?
תזונה לקויה שאינה מספקת לגוף את כל אבות המזון הנחוצים.
גם אורח חיים מבוגר עלולה להתפתח אנמיה. בנוסף, מחלות או טראומות עלולות לגרום לייצור מופחת של תאי דם אדומים או לדימום רב.

חסר בברזל נפוץ בכל האוכלוסיה, אבל יש קבוצות שונות שנמצאות בסיכון יתר: פעוטות, נשים הרות ומניקות וקשישים. המבוגרים נמצאים בסיכון לחסר בברזל, בעיקר בשל ירידה בצריכת מוצרי בשר הקשים יחסית ללעיסה, וכן בשל ירידה ביכולת הספיגה של הברזל. לאנשים מבוגרים, כמו לכלל האוכלוסייה, מומלץ לצרוך מזון המכיל ויטמין C יחד עם הארוחה על מנת לשפר את ספיגת הברזל. למשל, שתיית מיץ תפוזים בארוחה.



אוכלוסיית הנשים היא בעלת נטייה טבעית גדולה במיוחד לפתח אנמיה וזאת משתי סיבות עיקריות צמחוני עלול לגרום לחסר בברזל. אצל קשישים, חסר בברזל נובע בדרך־כלל מירידה בכושר הספיגה - עם העלייה בגיל, איכות ספיגת החומרים המזינים מהמזון הולכת ופוחתת, ולכן גם בגיל מבוגר עלולה להתפתח אנמיה. בנוסף, מחלות או טראומות עלולות לגרום לייצור מופחת של תאי דם אדומים או לדימום רב.

• הריון ולידה: הדרישה הגופנית מוגברת בזמן הריון, כשאותה כמות ברזל צריכה להספיק לאם ולעובר (או גם לתינוק היונק).

• מחזור חודשי: נשים רבות מאבדות דם רב בווסת החודשית ובכך מגדילות מאוד את הסיכון לאנמיה.

מהם המקורות לצריכת ברזל?
הברזל מצוי במגוון רחב של מזונות. המקורות הנפוצים ביותר הם במזון מן החי: בעיקר בכבדים של בעלי חיים, בבשר הודו, בבשר בקר, בדגים ובביצים. לברזל גם מקורות מן הצומח ובהם: אגוזים, שקדים לא קלויים, שומשום מלא, שעועית (ירוקה או לבנה), עדשים, גרגירי חומוס, דוחן ושמרי בירה.
אף־על־פי שניתן למצוא ברזל במגוון רחב של מזונות, כמות הברזל במזונות הללו אינה גבוה מספיק, ואחוז הספיגה של הברזל הוא נמוך. לכן האנמיה נפוצה גם בקרב אנשים הסבורים כי תזונתם נכונה ומאוזנת. הדבר נכון כפליים בעבור מי שעיקר מקור הברזל שלו הוא בתזונה צמחונית, כיוון שמזונות צמחיים עשירים בסיבים תזונתיים, הקושרים אליהם את מולקולת הברזל ומוציאים אותה החוצה בצואה. כתוצאה מכך שיעור ספיגת הברזל ממקורות אלה הוא נמוך במיוחד.

האם כדאי להשתמש בתוספי ברזל?
על־אף שניתן לקנות תכשירי ברזל בבתי המרקחת, חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה ולקבל את אישורו לשימוש בתכשיר. חלק מהתכשירים עלולים לגרום לתופעות לוואי שונות, אבל ניתן לטפל באנמיה ללא תופעות לוואי של עצירות וכאבי בטן עם ברזל עדין של דרך חיים, המספק לך את כמות הברזל הדרושה בעת מחסור וללא תופעות לוואי.
ברזל עדין עדין עשוי בנוסחה ייחודית המכילה ברזל ביסגליצינאט, הנספג עד פי ארבעה יותר מברזל סולפאט, ולכן מכיל מינון נמוך יותר של ברזל ממוצרים אחרים בשוק. ברזל עדין אינו גורם לכאבי בטן, עצירות ותופעות לוואי נוספות במערכת העיכול והוא גם מכיל ויטמין B12 וחומצה פולית, הנחוצים לשיפור מדדי האנמיה והמסייעים במניעת מומים מולדים בעובר. התכשיר מכיל גם
ויטמין C הנחוץ לשיפור ספיגת הברזל.

שימרו על בריאותכם בכל גיל... אין דבר חשוב יותר... מבריאות תקינה... אילי חן



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )