פיתוח ישראלי חדש – לבלב מלאכותי


פיתוח ישראלי חדש – לבלב מלאכותי
חוקרים ישראלים פיתחו לבלב מלאכותי שיזרים אינסולין ללא זריקה לחולי סוכרת - לאחרונה, ביצעו מדענים שורה של ניסויים קליניים מוצלחים בלבלב המלאכותי, שעשוי לשחרר את החולים מעול הבדיקות וההזרקות

מחלת סוכרת הנעורים מהווה נטל על 30 אלף ילדים וצעירים בישראל ועוד מיליונים ברחבי העולם. היא דורשת ניטור מתמיד של התזונה ושל רמת הסוכר בדם, ומאלצת את החולים להזריק לגופם אינסולין במשך כל שעות היממה כדי לפצות על תפקודו הלקוי של הלבלב.
במרכז הארצי לסוכרת נעורים, שנמצא במרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה, פיתחו באחרונה מערכת אוטומטית לאיזון רמת הסוכר בדם. המערכת חוברה לשבעה מטופלים עם סוכרת נעורים בגילי 19-30. הלבלב המלאכותי כולל חיישן שמוחדר לווריד ומנטר את רמת הסוכר בדם, ומשאבת עירוי המשחררת אינסולין. החיישן והמשאבה מחוברים למחשב המעבד את המידע ומגדיר את כמות ההורמונים שיש לשחרר לגוף. תוצאות הניסוי, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care, היו חיוביות ביותר: 70% מהמטופלים שמרו על רמת סוכר בטווח הסביר במשך 24 השעות שבהן חוברו ללבלב המלאכותי.
לדברי פרופ' משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר ומנהל הניסוי הנוכחי, "המעבר מכאן לייצור מסחרי, שיאפשר לחולה לחזור הביתה עם המחשב הזה, לא נורא רחוק. לקראת סוף השנה אנחנו מתכננים לבצע ניסוי בינלאומי שבו יישלחו החולים הביתה עם לבלב מלאכותי. אני מניח שבתוך ארבע שנים נהיה עם לבלב מלאכותי מלא בבית".
 
מחלת סוכרת הנעורים, הידועה גם כסוכרת מסוג 1, מופיעה לרוב בתקופות הילדות וההתבגרות ומהווה כעשרה אחוזים מכלל מקרי הסוכרת.
המחלה מתפתחת כאשר המערכת החיסונית תוקפת את התאים המייצרים אינסולין ומביאה להריסתם. הפסקת ייצורו של ההורמון שאחראי על הפיכת הסוכר בדם לאנרגיה בתאי הגוף, גורמת לרמת סוכר גבוהה מדי ומסכנת את החולים בתרדמת ואף במוות. החולים נאלצים להסתמך על הזרקת ההורמון, תוך כדי בדיקות חוזרות ונשנות של רמת הסוכר.
הלבלב המלאכותי יוכל לתת מענה גם למחלת הסוכרת הנפוצה יותר, מסוג 2, שממנה סובלים כ-400 אלף חולים בישראל וכ-200 מיליון חולים בעולם. מחלה זו מאופיינת ברמת סוכר גבוהה בדם בעקבות תגובה מופחתת של תאים לאינסולין, ומופיעה בעיקר אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר.
 
 


מקור הכתבה: הארץ


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> פיתוח ישראלי חדש – לבלב מלאכותי