תועלת התאנה לאדם
1. אוכלים את הפרי הטרי או היבש
2. הפרי היבש (דבלים) משמש חטיף ומרכיב בהכנת מאכלים שונים, כמו דברי-מאפה.
3. פרי בשל ניתן לשמור במקרר יומיים עד שלושה.
4. מחית תאנים ממתיקה ומחליפה שומן במגוון מאכלים
5. פעילות רפואית:
א. מחטאת.
ב. קוטלת חרקים.
6. התאנה משפרת את הזיכרון.
7. התאנה משפרת את פעילות מערכת החיסון.
8. התאנה מחזקת את הציפורניים.
9. התאנה משרה תחושה כללית טובה
10. התאנה כמו גם דבליה משמשים משלשלים מתונים, הטובים במיוחד לילדים.
11. למבוגרים יש להשתמש בתערובת תמציות התאנה, הכסיה והריבס להכנת סירופ משלשל.
12. השרף הלבן של פרי הבוסר רעיל ומגרה עיניים חזק.
חומר זה משמש להסרת תבלולי עור.
13. התאנה מסייעת להתגבר על חרדות.
14. התאנה עוזרת לטפל ב...
אנמיה. מלריה (Malaria).
אסטמה. שלבקת חוגרת.
הרפס (Herpes). שיגרון (Rheumatism).
טפילים.
דליות ורידים.
דימום.
זיהומי גרון.
15. ערכים תזונתיים:
התאנה בעלת תכולת הסיבים הגבוהה מכל הפירות.
בפרי כ- 20% מסך צריכת הסיבים הדרושה ביום.
80% מהם אינם מסיסים ויתרתם מסיסים במים.
במנה של כ- 1.5 תאנים יבשות יש 15 גרם פחמימות,
שווה ערך לצריכת פרי יומי אחד.
בתאנה תכולת המינרלים הגבוהה מכל הפירות:
ב- 40 גרם )1/4 ספל), יש 244 מ"ג אשלגן )7%.
מהצריכה היומית המומלצת), 53 מ"ג.סידן )6%)
ו- 1.2 מ"ג ברזל )6%).
שימושים מוכרים:
פירות התאנה משמשים כמאכל טרי, יבש וכן להכנת ריבות, לפתנים, דבש תאנים ומשקאות חריפים (כגון עראק), בצק תאנים
עוגות, שוקולדה וסוכריות. בארצות אחדות באירופה משתמשים בגרוגרות בתור תחליף לקפה מזין ומתוק. כיום ידוע שערכה התזונתי רב, היא מכילה כמות גדולה של סוכר (עד 75%), עשירה במיוחד באשלגן, בסידן ובברזל (100 גר' תאנים יבשות מספקות את כל תצרוכת הברזל היומית של האדם).
שימוש בחלב תאנים בתעשיית הגבינה – חלב התאנה הוא החומר המקריש חלב הקדום ביותר המוכר, ועוד בימי היוונים הקדמונים השתמשו בו למטרה זו. גם אבותינו נעזרו בו להכנת גבינה וערביי הארץ משתמשים עד היום בחלב תאנים כדי להקריש את החלב.
ריפוי סרטן עור באמצעות חלב תאנים – מצאו כי שרף התאנה מכיל כ-200 חומרים פעילים, בהם חומר שאותו מכנים R-3 שהשפעתו על סרטן העור נבדקה והוכחה.
פרי התאנה, העלים והמיץ החלבי משמשים להסדרת פעולת המעיים, כמשלשל עדין. העלים משמשים כרטיות לריכוך פצע סגור ולטיפול בצרעת. יהודי תורכיה מורחים דבש תאנים או דבש תמרים על פצעים מוגלתיים. כמו כן הם משתמשים בעלי תאנה לריפוי דלקות עיניים בדרך של חיכוך העלים בשמורות העין. יהודי תוניס ומרוקו משתמשים בחלב תאנים לריפוי יבלות קשות הגדלות על עור הגוף בין פרקי האצבעות בידיים וברגליים.
יש מאכלים המלווים אותנו מאז תחילת ההיסטוריה האנושית – ביניהן שמן זית, חיטה, אורז, יין ותאנים. קרוב לוודאי שתאנים היו הפרי הראשון שיובש ונשמר על ידי בני האדם. התאנה נמנית על שבעת המינים שארץ ישראל הייתה ידועה בהם. ועץ התאנה מוזכר בתנ"ך יותר מכל עץ אחר והוא היה אחד מהעצים בגן עדן. "איש תחת תאנתו ותחת גפנו" נכתב בתנ"ך כשרצו לציין שלווה, שלום ושפע.
תאנים נזכרות בכתבי יד מתקופת בבל (כ-2000 שנה לפני הספירה) והעיר אטיקה שביוון הצטיינה בתאניה כבר במאות השישית והשביעית לפני הספירה, שנאסר בחוק לייצאם למדינות אחרות, כדי לשמור אותן לתושביה היוונים בלבד.
תאנים מוזכרות ב"איליאדה" של הומרוס ובכתבי הרודוטוס וקאטו. הן נאכלו על ידי המצרים כבר לפני ששת אלפים שנה. ידוע שהתאנה הייתה הפרי האהוב ביותר על המלכה קליאופטרה והנחש שהכיש אותה והביא למותה הוחבא בתוך סלסלת תאנים שהוגשה לה.
במיתולוגיה הרומית נחשב האל בכחוס כאל שהציג את התאנים לבני האדם ובכל התמונות והפסלים בהם הוא מופיע הוא מעוטר בעלי תאנה.
המשפט הבא, מצוטט על ידי מעריצי התאנים מפיו של הנביא מוחמד: "אם יכולתי לבחור פרי לקחתו לגן עדן, הייתי בוחר בתאנים".
תאנים הן הפרי המתוק ביותר מכל הפירות ו-55% מתכולתן הם סוכר. עץ התאנה יוצא דופן בהתנהגותו המינית ואינו פורח – פרחי התאנה נמצאים בתוך הפרי עצמו.
כיום מגדלים תאנים בכל ארצות הים התיכון ובעיקר בתורכיה, ביוון, באיטליה ובספרד. בעבר נהגו לאכול את התאנים רק כדבלים (תאנים מיובשות) או גרוגרות. כיום התאנים משווקות גם כטריות והתאנים המיובשות מיובאות ארצה בעיקר מטורקיה.
( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )