פלפלת חריפה
שם בוטני: Capsicum frutescens
שם עממי: Cayenne pepper
חלק בשימוש
פרי
פעילויות
Cardiac Tonic - בעל השפעה / תמיכה בפעילות הלב. אחד הצמחים הפעילים
ביותר לחיזוק פעילות לב
Antioxidant - אנטי אוקסידנט
Hypotensive - מסייע לאיזון לחץ הדם (גם גבוה וגם נמוך)
Cholagogue- מגבירים הפרשת מיצי מרה, מסייע לעיכול
Stimulant - מעורר, ממריץ
Anthelmintic- נגד תולעי מעיים
Carminative - בעל השפעה על מערכת העיכול, ממריץ ונוגד גזים
Antipyretic) Febrifuge) - מסייע לגוף להוריד חום. השפעה על מנגנון ויסות חום
Diaphoretic - מייזע
Antiseptic - מחטא פנימי
מוריד כולסטרול
מגביר פירוק קרישי דם
מחזק מערכת חיסון
מסייע לניקוי רעלים ופסולת מהגוף - משפר אספקת דם לרקמות
בשימוש חיצוני - (לא על פצע פתוח)
Analgesic – משכך ומפחית כאב
מקל על כאבי פרקים, ראש, שיגרון, מתח שרירים, כאבים של עצבים כתוצאה מוירוס ההרפס, מסיבוכי מחלת הסוכרת, כאבי עצבים בפנים, כאבי עצבים בכריתת שד
(Post-mastectomy neuralgias) או לאחר ניתוח (Post-surgical neuralgias)
רשות התרופות הגרמנית אישרה את השימוש בפלפלת החריפה לשימוש חיצוני בעוויתות שרירים בכתף, בזרוע, בעמוד השדר, במבוגרים ובילדים בגיל בית ספר.
רקע
פלפלת חריפה היא צמח רב-שנתי. מוצאה נתון לויכוח, יש הסוברים שהיא מגיעה מאמריקה הטרופית ויש הסוברים שמוצאה מדרום אסיה.
הפלפלת מתנשאת לגובה 0.5-1.5 מטרים, גבעולה מעוצה ומסועף והעלים בצבע ירוק כהה, מוארכים ומחודדים. הפריחה לבנה ומתרחשת בחודשים אפריל-יוני. הפרי דומה בצורתו לקונוס, גודלו מאוד משתנה בהתאם לזן אליו הוא שייך, בזמן ההבשלה צבעו ירוק-כתום-אדום.
מקורות מספרים שהפלפלת הוזכרה בפעם הראשונה ב- 1494- במכתבו של רופא מבני-לווייתו של קולומבוס.
מועד הגעתה לארץ אינו ידוע, אך גידולה היה מקובל מאוד על הערבים.
הרמב"ם מזכיר את סגולתה של הפלפלת החריפה בהפגת גזים וקשיי עיכול.
יהודי תימן אוהבים אותה מאוד ועושים בה שימוש לטיפול בתולעי מעיים, זירוז העיכול וניקוי של המעי.יש העושים בה שימוש לחידוד הזיכרון ולטיפול בשיעול שלא מניח.
ברפואה העממית משמשת הפלפלת, הידועה גם כצ'ילי ומשמשת כתבלין נפוץ, לטיפול במחלות רבות. זהו אחד הצמחים החשובים בתחום רפואת הצמחים. בתרבויות בהן נהוג לאכול כמות גדולה של פלפלת חריפה יש שכיחות נמוכה יותר להתפתחות מחלות לב.
בשנים האחרונות התגלה כי הקפסאיצין (Capsaicin)- החומר הפעיל בפלפלת, משמש להעצמת השפעתם של חומרים פעילים צמחיים אחרים!!!
מעבר לכך, הפלפלת משפיעה על מערכת כלי הדם והלב, ובעיקר על מחזור הדם. היא מזינה את העורקים, הוורידים והנימים ושומרת על חוזקם וגמישותם.
הקפסאיצין מחזק את מערכת העיכול, מונע תסיסה במעיים, מחטא ומחזק את הגוף.
הפלפלת מכילה גם שמנים אתרים, ויטמיני A ו- C, מגנזיום, ברזל, סידן, אשלגן, חלק מקבוצת ויטמיני B וקרטנואידים בעלי השפעה אנטי-אוקסידנטית.
שימושים רפואיים
להפחתה (מתונה) בתאבון.
לחיזוק ואיזון פעילות הלב וזרימת הדם.
מניעת מחלות לב ותהליכים טרשתיים.
לאיזון מצבי כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים.
להפרעות עיכול.
מחלות סרטן.
אסטמה ודלקות בדרכי הנשימה.
דלקות פרקים - ארטריטיס.
התוויות נגד
אנשים הסובלים מאולקוס, חומציות יתר בקיבה, רגישות למזונות חריפים - רצוי להימנע מנטילה הצמח.
לא בזמן ההריון.
מאת איה הוד - נטורופתיה ורפואה משלימה