דלקות בדרכי השתן בנשים בחורף


 

דלקות בדרכי השתן בנשים בחורף

ברפואה הסינית יש את חמשת היסודות אשר מהווים את הבסיס לאבחנה וטיפול ברפואה הסינית המסורתית 
 
במסגרת חמשת היסודות, לכל יסוד יש את העונה בשנה האופיינית לו. דרכי-השתן והכליות מהווים את יסוד המים והעונה בשנה של האיבר היא החורף. מבחינת יסודות ואיברים נוספים אנו מכירים את העץ שמכיל את הכבד וכיס-המרה. העונה בשנה היא האביב. יסוד האש מכיל את הלב, המי0הדק, הכפורת (קרום-הלב), והמחמם המשולש. העונה בשנה היא הקיץ. יסוד האדמה כולל את הטחול והקיבה. העונה בשנה היא חום סוף הקיץ.

 ולבסוף יסוד המתכת המכיל את הריאות והמעי-הגס והעונה בשנה היא הסתיו. איבר אחד מייצר את השני ויש יחסי גומלין של תמיכה והתנגדות.כל המידע הזה נועד לסייע למטפל לבחור את הדרך הטיפולית אשר תענה על תחלואי החולה. כך גם ננסה להבין את המהות של דרכי- השתן ומדוע שכיחות הזיהומים יכולה להתגבר דווקא בחורף.

זיהומים בדרכי השתן יכולים להיות בכליות, בצינור מוביל השתן, בשלפוחית ובשופכה. הזיהומים יכלים להיות ממקור ויראלי , חיידקי או פטרייתי. מכאן גם נגזר הטיפול המערבי אשר כולל, החמצת השתן, אנטיביוטיקה ושתייה מרובה. אין שום התייחסות לעונות השנה, לא לסיבות נפשיות או גופניות אחרות אלא לאטיולוגיה של הגורם המזהם. בשונה מכך התובנה של הרפואה הסינית. אנו יודעים כי הכליות בשיא האנרגיה בחורף וחייבים לדאוג ולשמר אותן במיוחד בתקופה הזו של השנה כמו גם בכל ימות השנה. פעמים רבות כאשר יש עודף חום רגשי, לא פתרנו את הבעיות הרגשיות שלנו וישנה ממש הצפה רגשית.

 הסינים מגדירים זאת כעודף חום במעי-הדק שהוא בן הזוג של הלב. החום הזה יכול להגיע לשלפוחית השתן ואז מופיע שתן דמי והרגשת צריבה עזה. ברפואה המערבית מצב זה מכונה ציסטיטיס, דלקת חדה בשלפוחית. אין צורך בשום טיפול תרופתי. ברם, כאשר מצטברת ליחה חמה או קרה היא תשפיע על הכליות ודרכי השתן באופן שונה. באם הלחות היא קרה, אזי השתן יהיה עכור, תהיה תחושת קור באזור הגניטליה ובגב התחתון. יתכן חום אם כי לא גבוה במיוחד. המזהם יכול להיות נגיף או חיידק. ברפואה המערבית זה יסתיים בטיפול אנטיביוטי וברפואה הסינית יטופלו בתרופות צמחיות אשר יפנו את הלחות ויחממו. התוצאה הטיפולית הסינית תהיה טובה יותר לטווח הקצר ובודאי לטווח הארוך.

 באם הלחות תהיה חמה, אזי השתן יהיה מוגלתי עם חום גבוה, בחילות או לא ותמונה ממש ספטית כמוגדר ברפואה הרגילה. הטיפולים כאמור יהיו שונים במהות והתוצאה הצפויה בטיפול הסיני, תהיה מלאה יותר ולטווח הארוך.
ישנם מצבים אחרים בהם תהיה דלקת חמה אשר תחדור לכליות. החום הזה יגרום לתמונה הנקראת נפריטיס למיניה. הרפואה המערבית תטפל בהורדת החום ובמתן סטרואידים בעוד אשר הרפואה הסינית תטפל בצמחים אשר יצננו, יפנו חום ויחזקו את הכליות הנחלשות. הטיפולים הסינים ימנעו הרבה מקרים של אי-ספיקת כליות וסיבוכים אחרים. כן ימנעו כל הסיבוכים הנובעים על רקע הטיפול בסטרואידים. גם הסיבוכים האחרים האפשריים לרוב ימנעו כולל עליה בערכי לחץ-דם.

מדוע אם כן נשים נוטות לפתח יותר זיהומים בדרכי השתן ויותר בחורף?

יען כי לנשים יש פחות אנרגיה יאנג בכליות והכליות בבסיסן אצלן קרות יותר. בחורף, מאחר וקר וקרירות זו יכולה לחדור לכליות זה רק מרע יותר את המצב. בחורף כאשר הזמן של הכליות אמור להיות הטוב ביותר אך גם המורכב ביותר לשימורו בשל מזג-האוויר הקר. אי לזאת רצוי שנשים תהיינה מודעות יותר לתלות הזו שלנו במזג האוויר הקר בחורף, יתלבשו יותר חם, יאכלו מאכלים מחממים, יהיו מוגנות יותר כנגד מפגעי מזג-האוויר וכמובן יפתרו את הבעיות הרגשיות. ונשים תמיד יותר רגשניות מגברים, פוחדות יותר ומלאות בחששות. כל אלו מחלישים את הכליות ודרכי-השתן. אז הבא נכין את עצמנו לקראת החורף הבא עלינו לטובה. נוכל להנות מכל השפע של המים ותנאי הקור אך נדע כיצד למגן את עצמנו וכיצד להתמודד עם מה שבא עלינו.
פרופ' משה שטרנפלד




מקור הכתבה: medportal.co.il


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> דלקות בדרכי השתן בנשים בחורף