סרטן הערמונית: מניעה וטיפול בגישה הטבעית


 

סרטן הערמונית: מניעה וטיפול בגישה הטבעית

הנטורופתית נטלי שוינקלשטיין סוקרת את גורמי הסיכון של סרטן הערמונית (החשוד העיקרי הוא מזון מן החי), ואת הטיפולים הטבעיים במחלה – אלו המוכרים יותר (תזונה וצמחי מרפא) ואלו המוכרים פחות (היפרתרמיה)

נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית N.D



אחד מתוך שישה גברים יתבשרו במהלך חייהם שהם חולים בסרטן הערמונית. ככל שגילו של הגבר עולה כך הסיכוי לפתח סרטן הערמונית גדל. סרטן הערמונית מופיע בעיקר אצל גברים בני 55 ומעלה, אך גם בצעירים יותר.
לתזונה ולאורח חיים בריאים יש השפעה משמעותית על התפתחותו של סרטן הערמונית – הנה כמה טיפים למניעת המחלה.
 
גורמי הסיכון
היסטוריה משפחתית: נתונים סטטיסטיים מראים כי הסיכון להתפתחות סרטן בערמונית אצל גבר גדול פי 2 אם אביו חלה במחלה, ופי 5 אם אחיו חלה במחלה. כמו כן הסיכון עולה פי 2 גם אם אמו ואחותו חלו בסרטן השד.

הורמונים: מסתבר כי ההורמונים טסטוסטרון, אסטרוגן, פרולקטין, אינסולין ו-IGF-1  (insulin-like growth factor ) הנמצאים בעודף גורמים לסרטן הערמונית, בדיוק כפי שאסטרוגן מעורר את סרטן השד. על פי מחקר שערך המכון הלאומי לבריאות (NIH ) ובהשתתפות 4,000 גברים, התקרחות גברית טיפוסית קשורה קשר הדוק לסיכון לחלות בסרטן הערמונית. הסיבה לכך היא ששני המצבים מעורבים בתגובת הגוף לטסטוסטרון, ההורמון הזכרי העיקרי. קולטנים לטסטוסטרון מצויים בזקיקי השיער וגם בבלוטת הערמונית.

תזונה: קיימות הוכחות חד משמעיות המראות כי סרטן הערמונית הוא תולדה של תזונה מערבית, ולכן צריך להתייחס לסרטן הערמונית כאל "מחלה תזונתית".
מתוך המחקרים שעשה קולין קמפבל, ביוכימאי ידוע שכתב את הספר מחקר סין, החשודים העיקריים בהתפתחות סרטן הערמונית הם מזונות המכילים כמות גדולה של מזון מן החי, בעיקר בשר צלוי בתנור או על האש (העשיר באמינים הטרוציקליים), שומן רווי ומוצרי חלב.

על הקשר בין מזון מן החי לסרטן הערמונית
ד"ר אריה אבני מסביר בספרו שוטי החלב כי הורמון גדילה שנקרא "פקטור גדילה דמוי-אינסולין1", או IGF-1, התברר כגורם מנבא לסרטן, בדיוק כשם שכולסטרול הוא גורם מנבא למחלות לב. בתנאים רגילים, הורמון זה מווסת ביעילות את קצב "גדילת" התאים, כלומר את הקצב שבו הם מתרבים ואת הדרך שבה הם נפטרים מתאים ישנים, והכל למען שמירה על בריאותנו.
אולם בתנאים בלתי-בריאים, IGF-1 הופך פעיל יותר, מה שמגביר את קצב היווצרותם וגדילתם של תאים חדשים, ובה בעת מונע את הסרתם של תאים ישנים. שני התהליכים גם יחד מעודדים את התפתחותה של מחלת הסרטן.
אם כך, מה הקשר בין עובדה זו לבין המזון שאנו אוכלים?
מסתבר שצריכת מזונות מן החי מגבירה את רמתו של ההורמון IGF-1  בדם.
לגביי סרטן הערמונית, מחקרים הוכיחו כי אנשים עם רמות גבוהות מהתקין של IGF-1  נמצאים בסיכון גבוה פי 5.1 לסרטן הערמונית בשלב מתקדם. מעבר לכך, רמות גבוהות מדי של IGF-1 בשילוב עם רמות נמוכות מדי של חלבון מן החי שנקשר ל-IGF-1  ומנטרל אותו, מגבירות את הסיכון פי 9.5. כאמור, צריכת מזונות מן החי כמו בשר וחלב, מגבירה את ייצור ההורמון IGF-1.
 
סקירה מחקרית שפורסמה ב-2001 באוניברסיטת הרווארד ומופיעה בספר מחקר סין קובעת בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים:
12 מתוך 14 מחקרים מבוקרים ו-7 מתוך 9 מחקרי מעקב מצאו קשר חיובי בין כמות מסוימת של מוצרי חלב לסרטן הערמונית. זהו אחד הגורמים המנבאים העקביים ביותר לסרטן הערמונית המוזכרים בספרות הרפואית. במחקרים אלה, גברים שצרכו הכי הרבה מוצרי חלב היו בסיכון כפול לחלות בסרטן הערמונית. כמו כן, הסיכון שלהם לגרורות או לסרטן הערמונית בדרגה קטלנית היה גבוה פי 4, בהשוואה לגברים שצרכו את הכמות המועטת.
 
ויטמין D וסרטן הערמונית
מסתבר שהתזונה שאנו אוכלים יכולה לקבוע איזו כמות של הצורה הפעילה של ויטמיןD  נוכל לייצר וכיצד היא תפעל בגוף לאחר ייצורה. למזונות מן החי שאנו צורכים יש נטייה לחסום את ייצור הצורה הפעילה של ויטמיןD , מה שמוריד את רמתו של היטמין בדם. רמות נמוכות של ויטמין D לאורך זמן עלולות לגרום לסרטן הערמונית.
 
הטיפול הנטורופתי בסרטן הערמונית
הטיפול הטבעי הוא טיפול רחב היקף, מבוסס על מחקרים בתחום, ומציע מספר פתרונות לאלו הבוחרים בו בשילוב עם הטיפול הקונבנציונלי או כטיפול יחידני.
 
תזונה
כפי שראינו, לתזונה יש מרכיב חשוב בהתפתחות המחלה, ולכן היא יכולה להשפיע על הריפוי.
הנקודות המרכזיות בריפוי סרטן הערמונית בעזרת תזונה הן:
 •
הימנעות ממזונות מן החי.
 

 אכילה מרובה של ירקות ופירות טריים בכל צורה (טרי, שייקים, מיצים).


אכילת מזונות עם ערכים תזונתיים מגנים, כגון: ליקופן (ירקות ופירות אדומים), סלניום (דגנים מלאים, אגוזים, ירקות ירוקים), ויטמיןE (אבוקדו, זיתים, ירקות ירוקים, אגוזים), ויטמין C  (ירקות ופירות טריים), אבץ (קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים וגרעינים), איזופלבונואידים מסויה ופיטואסטרוגנים תזונתיים אחרים, חומצות שומן מסוג אומגה- 3 (אבוקדו, ירקות ירוקים, אגוזים, זרעים -צ'יה ופשתה), ואיזותיוציאנטים שמקורם בירקות ממשפחת הכרוב.

 
·         אכילת דגנים מלאים בלבד.
 
הטיפול התזונתי מותאם באופן אישי למטופל ומשתנה בהתאם למצבו הפיזי (הבריאותי) והמנטלי (הרגשי ונפשי). 
 
צמחי מרפא
ישנם הרבה סוגי צמחי מרפא אשר הוכחו כאנטי סרטניים ומרפאי סרטן, ביניהם: כורכום, שום, קמיליה סיננסיס, ליקופן (מרכיב בעגבנייה), עשב חיטה, שעורה וסו-פלמנטו - סוג של דקל ננסי (מידע מורחב על צמח זה תמצאו בספר בריאות הגבר),
 
תוספי תזונה
גם לתוספי התזונה השפעה מרפאת מוכחת, ובין התוספים העיקריים שעוזרים לטיפול בסרטן הערמונים נמנים: סלניום, ויטמין E , ויטמין C, ואבץ.

טיפולי גוף ונפש
ברפואה הטבעית מאמינים כי הגוף מושפע מהנפש ולהיפך ולכן חשוב לשלב טיפולים העוזרים לחזק את המצב המנטלי. טיפולים מומלצים לחיזוק הגוף והנפש: מדיטציה, ביו פידבק, שיאצו, ארומתרפיה, פרחי באך, רפלקסולוגיה, הילינג ועוד.
 
היפרתרמיה
יצחק (איצי) באר, מחבר הספר בשיטת החתול, שחלה בסרטן הערמונית מפושט (גרורתי), מספר בספרו על הטיפול שעבר בהצלחה בהיפרתרמיה. בטיפול מחממים את הגוף בהדרגה ל-42 מעלות, ההיפרתרמיה אינה מטפלת ישירות בסרטן אלא מחזקת את מערכת החיסון של המטופל ובכך מסייעת לגוף להילחם בסרטן. על הטיפול יש לחזור מספר פעמים בהתאם לצורך. הטיפולים נעשים בהרדמה מלאה ומשך ההתאוששות הוא כשלושה ימים.
 
כמה מילים על הטיפול הקונבנציונלי
הטיפול הקונבנציונלי נמצא יעיל ברוב מקרי סרטן הערמונית שהתגלו בשלביו המוקדמים, אך הוא גורם לתופעות לוואי שמקשות על אורח החיים של המטופלים. בנוסף, הוא מותיר את מערכות החיסון ומערכת הלימפה חלשות, מה שיכול לגרום לבעיות בריאותיות עתידיות.
 
אין תשובה אחת לכל החולים. לחלק מסוגי הטיפולים ישנה השפעה קצרת טווח על מיגור הסרטן (למשל: הטיפול ההורמונלי לרוב מפסיק להשפיע בשלב מסוים של הטיפול). את ההחלטה על הטיפול הטוב ביותר צריך לעשות תוך כדי התחשבות במצב הבריאותי הכללי של המטופל, בגילו, במיקום המחלה, בתסמינים וברצונו.

לסיכום: לאור ההוכחות המספקות המצויות בידינו כיום, ראוי שהרופאים ידונו עם מטופליהם בשינוי תזונתי ובנטילת תוספי תזונה יעודיים כדרך אפשרית לטיפול בסרטן. הממצאים המדעיים שנאספו במחקרים רבים מצביעים על כך שהתזונה המודרנית היא מהגורמים העיקריים להתפתחות מחלת הסרטן והממסד הרפואי צריך לתת על כך את הדעת.

 



מקור הכתבה: http://www.focus.co.il


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> סרטן הערמונית: מניעה וטיפול בגישה הטבעית