האם יש סיכון אמיתי בנטילת ויטמינים ותוספי תזונה?


 

האם יש סיכון אמיתי בנטילת ויטמינים ותוספי תזונה?

בכתבה שלפניכם נענה על שאלה חשובה זו וגם נברר מה גורם למסעות ההפחדה נגד הויטמינים ומי עומד מאחוריהם

מאת: פטריק הולפורד וג'רום ברן

בשנים האחרונות הופיעו בתקשורת כותרות רבות היוצאות נגד ויטמינים ותוספי תזונה, המבוססות לכאורה על הוכחות מדעיות מוצקות. כותרות אלה תרמו לתחושה של חשש וחוסר אמון ביעילותם של ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה, במיוחד בחוגים רפואיים.

אולם האם אכן יש סיבה טובה לחשש זה או שמא זאת פשוט דוגמה נוספת לתעמולה מטעם השוק התחרותי להחריד של חברות התרופות הנחושות להילחם במתחריהן?

 

אף אדם לא נפגע מתוספי תזונה בצורה חמורה

הבה נתבונן בתמונה הכוללת, בכל הנוגע לנושאי בטיחות, ונבחן את הסיכון היחסי שאליו אנו נחשפים ממקורות שונים. אחד הגורמים המשמעותיים החסרים במסעות ההפחדה נגד ויטמינים הם תיאורי מקרים. למרות כותרות העיתונים המאיימות, לא שמענו על מקרים אמיתיים של אנשים שמתו מנטילת ויטמין E, למשל, וודאי שלא שמענו על משפחות של מטופלים שנפטרו התובעות את יצרני התוספים. הסיבה לכך היא שאף אדם לא נפגע מתוספי תזונה בצורה חמורה. ככל הידוע לנו, מעולם לא התרחש ברחבי העולם מקרה מוות שנגרם מנטילת תוסף מולטי-ויטמינים, מלבד מקרים של ילדים שבלעו כמות גדולה של כמוסות הברזל הצבעוניות והמסוכרות של אמותיהם.

לעיתים, ישנם דיווחים על אנשים שסובלים מכאב ראש בשל נטילת תוסף מסוים, מבחילה, במקרה של מינון-יתר, או משלשול, בעקבות מינונים גבוהים מדי של ויטמין C. ויטמין C בכמויות גדולות אכן עלול לגרום לשלשול, אבל גם קארי עלול לעשות זאת. במקרה כזה פשוט הפחיתו את המינון. אלו אינן תופעות לוואי מסכנות חיים.

דווח גם על אישה שסבלה מעקצוץ בכפות הידיים בשל מינון גבוה של ויטמין B6. גם כאן יש אמת בדיווח - ויטמין B6 שנלקח כתוסף יחיד במינון של 1,000 מ"ג יכול לגרום לנוירופתיה (חוסר תחושה, כאב, עקצוץ ותחושות אחרות בעצבים), אך מי לוקח כמויות אדירות כאלה? זוהי כמות גדולה פי 10 מהכמות המצויה בתוספי B6 במינון הגבוה ביותר, ואף מטפל תזונתי לא ימליץ לכם ליטול כמות כזאת.

לכן, גם אם יש סיכון מסוים בנטילת ויטמינים, הוא בדרך כלל אינו מיידי, חמור או מסכן חיים, וזאת בניגוד לתופעות הלוואי של ויוקס, למשל, או נוגדי-הדיכאון ממשפחת ה-SSRI. אין ספק שהסיכונים הקשורים לויטמינים לא היו עומדים במבחן משפטי כלשהו. עד כמה שידוע לנו, אף חברה שמייצרת תוספי תזונה לא נתבעה בגין נזק שנגרם מהטיפול. רק לשם השוואה, מספר התביעות המשפטיות שהוגשו נגד חברות התרופות בארצות-הברית עומד על עשרות אלפים.

 

מי עומד מאחורי מסעות ההפחדה נגד ויטמינים?

 

ב-30 השנים האחרונות כל תגלית חשובה בנושא ויטמינים שעלולה הייתה לנגוס ברווחי המכירות של התרופות הסינתטיות הושתקה ביעילות. רופאים רושמים חומצה פולית להיריון, ברזל לאנמיה, סידן לאוסטאופורוזיס, וחלקם רושמים כיום אומגה-3 למחלות לב וכלי דם. זה בערך הכול. אף אחד מהתוספים האלה אינו מהווה איום אמיתי לתרופות "שוברות הקופות". כידוע לכל אסטרטג טוב, אחת הדרכים לשליטה בשוק היא חיסול המתחרים. חברות התרופות עושות זאת באמצעות תעמולת הפחדה שמבוססת על מחקרים שתוכננו בצורה מוּטה, פרסום מחקרים שליליים ושימוש באמצעי התקשורת כדי ללבות את סיפורי האימה. אין ספק שחדשות רעות גורמות לעלייה במכירות.

לעיתים קרובות מדי, הויטמינים והמינרלים שבעזרתם אנחנו אמורים לשגשג, נחשבים אשמים עד שחפותם מוכחת, ואילו התרופות נחשבות לחפות מפשע עד שהן גורמות למותם של אלפי אנשים.

 

אף שאיש לא מת מנטילת מולטי-ויטמין, וכל מחקר גדול שנערך עד כה הראה שאנשים שנוטלים תוספי תזונה זוכים לחיים ארוכים יותר, מרגישים טוב יותר ונוטים פחות לחלות, מסעות ההפחדה נגד ויטמינים אינם מפסיקים. ייתכן שחלקם מוצדקים, אך רובם מופרכים. מי שאינו חי ונושם את הנושא הזה כמונו, יתקשה לדעת מתי עליו לדאוג באמת. 

בעזרת נתונים עדכניים, ניתוח מעמיק יותר וההיגיון הבריא שלכם, תוכלו להגיע להחלטות מושכלות יותר.

דוגמאות לסיפורי הפחדה נפוצים אודות ויטמינים ניתן למצוא בפרק 18 בספר יהיו מזונותיך תרופותיך, למשל: "מסע ההפחדה נגד הבטא-קרוטן", "שערוריית הוויטמין "C ו- "ויטמין E - טוב או רע לעורקים?"
 


מקור הכתבה: www.focus.co.il


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> האם יש סיכון אמיתי בנטילת ויטמינים ותוספי תזונה?