10 צירופי מזון מנצחים
10 צירופי מזון מנצחים
שילוב מנצח: 10 צירופי המזון שיעשו לגוף שלכם טוב
מה כדאי לאכול כשרוצים שהוויטמין C, הברזל או החלבון ייספגו? מה אוכלים כדי להפחית כולסטרול או למנוע גזים? ובכלל מה הולך עם מה ולמה? הנה 10 הצעות מנצחות לצירופים זמינים ובריאים במיוחד
עירית ברק – 24.2.06
============================================================
1. בשר אדום ויין אדום
a) בגלל: הפוליפנולים.
b) למה? כשאוכלים בשר אדום נוצרים בקיבה רדיקלים חופשיים המזיקים לכלי הדם. הפוליפנולים שביין הם נוגדי חמצון המפחיתים את התופעה. שילוב היין בארוחה מקטין את הסיכון לטרשת עורקים ולסרטן באנשים שצורכים הרבה בשר אדום.
2. דגני בוקר עשירים בסיבים עם שתיית נוזלים
a) בגלל: הניקוי מרעלים.
b) למה? עיכול תקין ויציאות סדירות חשובים להיפטרות מרעלים הנוצרים במעיים. עצירות כרונית עלולה לגרום לבעיות רבות, החל מטחורים ועד לסרטן המעי הגס. הסיבים שבדגני הבוקר תופחים במעי בעזרת הנוזלים (ולא משנה אילו נוזלים: מים, חלב, מיץ תפוזים) וכך תורמים גם להאצת העיכול וגם להרחקת הרעלים מדופן המעי.
3. מילקשייק בננה
a) בגלל: הסרוטונין.
b) למה? הסרוטונין הוא מוליך עצבי המצוי במוח. רמות תקינות שלו חשובות ליצירת תחושת שביעות רצון ורוגע. הבננה מכילה סרוטונין ובחלב יש חומצת אמינו, שהופכת בגוף לסרוטונין. שילוב חלבוני החלב עם הבננה יוצר עלייה מתונה וממושכת ברמות הסרוטונין, ואנחנו יכולים לשכוח מכל העצבים.
4. סלט גזר עם שמן
(a בגלל: הקרוטנואידים.
b) למה? הגזר מכיל מגוון קרוטנואידים, נוגדי חמצון המאטים את תהליך ההזדקנות, מקטינים את הסיכון לסרטן וחשובים לראייה. ספיגתם טובה יותר עם שמן, לא חשוב מאיזה סוג. אגב, אפשר גם להוסיף גרעינים ואגוזים לסלט כדי ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים.
5. גבינה לבנה עם אגוזים וגרעינים
a) בגלל: הסידן.
b) למה? הסידן חיוני לבניית העצמות והשיניים, לוויסות קצב הלב ופעולת השרירים ולקרישת הדם. הסידן נספג היטב בסביבה שומנית. לכן למשל, ספיגת הסידן מגבינה עתירת שומן טובה יותר מספיגת השומן מגבינה רזה. אך מאחר ששומן החלב ברובו רווי ולא מומלץ לבעלי רמות גבוהות של כולסטרול, מומלץ לשלב גבינה רזה עם אגוזים וגרעינים. באחרונים יש שומן ומגנזיום החיוניים לקליטת הסידן שבגבינה.
6. לחם חי עם חומוס וטחינה
a) בגלל: החלבון.
b) למה? החלבון הוא רכיב הכרחי בבניית הגוף, מהשרירים ועד לשיער. כמו כן חלבונים רבים משמשים כאנזימים, הורמונים, נשאים של מינרלים ועוד. החלבונים מורכבים מאבני בניין הקרויים חומצות אמינו. את חלקן מסוגל הגוף לייצר בעצמו. חלק הוא חייב לקבל מהמזון. בחיטה יש כמות מועטה בלבד של חומצת האמינו החיונית ליזין, שאותה משלים החומוס. בשומשום (ממנו עשויה הטחינה) יש כמות יפה של חומצת
האמינו החיונית מתיונין החסרה בחומוס. לידיעתכם, כדי שהגוף יוכל להרכיב את החלבונים הדרושים לתפקודו, עליו לקבל את כל חומצות האמינו החיוניות באותה ארוחה.
7. בשר וזרעי חילבה
a) בגלל: הסיבים.
b) למה? בחילבה יש סיבים, שסופחים את הכולסטרול והשומנים מהבשר ואת מלחי המרה, שהם נגזרות של כולסטרול. את הזרעים מבשלים למעין דייסה צמיגית ולצדה אוכלים את הבשר. התוצאה: פחות כולסטרול ושומנים בגוף, פחות מחלות לב וכלי דם, והנה לכם פתרון תעלומת הפרדוקס התימני.
8. אורז מלא ומיץ תפוזים טרי
a) בגלל: הברזל.
b) למה? הברזל חיוני להובלת החמצן בדם ובשרירים. ספיגתו מהמזון, בייחוד ממקורות צמחיים כמו אורז מלא, טובה יותר בנוכחות ויטמין C. לידיעתכם, אין טעם לנסות את השילוב עם אורז לבן, כי אין בו כמעט ברזל.
9. תמרים יבשים עם שקדים
a) בגלל: האינדקס הגליקמי.
b) למה? תמרים גורמים לעלייה מהירה של הסוכר בדם, או במילים אחרות: יש להם אינדקס גליקמי גבוה. זה לא טוב לחולי סוכרת וזה לא מומלץ לסובלים מרמת שומנים גבוהה בדם. השקדים עשירים בשומן, בחלבון ובסיבים תזונתיים, המורידים את האינדקס הגליקמי של הארוחה ושומרים על השובע לאורך זמן.
10. סלט כרוב עם גרגרי קימל
a) בגלל: סופחי הגזים.
b) למה? הכרוב מכיל סיבים תזונתיים המתפרקים במעי הגס על ידי החיידקים. בתהליך זה נוצרים גזים. לא נורא אבל גם לא נעים. בזרעי הקימל יש חומרים הסופחים את הגזים ומונעים את הנפיחות.
שילוב מנצח: 10 צירופי המזון שיעשו לגוף שלכם טוב
מה כדאי לאכול כשרוצים שהוויטמין C, הברזל או החלבון ייספגו? מה אוכלים כדי להפחית כולסטרול או למנוע גזים? ובכלל מה הולך עם מה ולמה? הנה 10 הצעות מנצחות לצירופים זמינים ובריאים במיוחד
עירית ברק – 24.2.06
============================================================
1. בשר אדום ויין אדום
a) בגלל: הפוליפנולים.
b) למה? כשאוכלים בשר אדום נוצרים בקיבה רדיקלים חופשיים המזיקים לכלי הדם. הפוליפנולים שביין הם נוגדי חמצון המפחיתים את התופעה. שילוב היין בארוחה מקטין את הסיכון לטרשת עורקים ולסרטן באנשים שצורכים הרבה בשר אדום.
2. דגני בוקר עשירים בסיבים עם שתיית נוזלים
a) בגלל: הניקוי מרעלים.
b) למה? עיכול תקין ויציאות סדירות חשובים להיפטרות מרעלים הנוצרים במעיים. עצירות כרונית עלולה לגרום לבעיות רבות, החל מטחורים ועד לסרטן המעי הגס. הסיבים שבדגני הבוקר תופחים במעי בעזרת הנוזלים (ולא משנה אילו נוזלים: מים, חלב, מיץ תפוזים) וכך תורמים גם להאצת העיכול וגם להרחקת הרעלים מדופן המעי.
3. מילקשייק בננה
a) בגלל: הסרוטונין.
b) למה? הסרוטונין הוא מוליך עצבי המצוי במוח. רמות תקינות שלו חשובות ליצירת תחושת שביעות רצון ורוגע. הבננה מכילה סרוטונין ובחלב יש חומצת אמינו, שהופכת בגוף לסרוטונין. שילוב חלבוני החלב עם הבננה יוצר עלייה מתונה וממושכת ברמות הסרוטונין, ואנחנו יכולים לשכוח מכל העצבים.
4. סלט גזר עם שמן
(a בגלל: הקרוטנואידים.
b) למה? הגזר מכיל מגוון קרוטנואידים, נוגדי חמצון המאטים את תהליך ההזדקנות, מקטינים את הסיכון לסרטן וחשובים לראייה. ספיגתם טובה יותר עם שמן, לא חשוב מאיזה סוג. אגב, אפשר גם להוסיף גרעינים ואגוזים לסלט כדי ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים.
5. גבינה לבנה עם אגוזים וגרעינים
a) בגלל: הסידן.
b) למה? הסידן חיוני לבניית העצמות והשיניים, לוויסות קצב הלב ופעולת השרירים ולקרישת הדם. הסידן נספג היטב בסביבה שומנית. לכן למשל, ספיגת הסידן מגבינה עתירת שומן טובה יותר מספיגת השומן מגבינה רזה. אך מאחר ששומן החלב ברובו רווי ולא מומלץ לבעלי רמות גבוהות של כולסטרול, מומלץ לשלב גבינה רזה עם אגוזים וגרעינים. באחרונים יש שומן ומגנזיום החיוניים לקליטת הסידן שבגבינה.
6. לחם חי עם חומוס וטחינה
a) בגלל: החלבון.
b) למה? החלבון הוא רכיב הכרחי בבניית הגוף, מהשרירים ועד לשיער. כמו כן חלבונים רבים משמשים כאנזימים, הורמונים, נשאים של מינרלים ועוד. החלבונים מורכבים מאבני בניין הקרויים חומצות אמינו. את חלקן מסוגל הגוף לייצר בעצמו. חלק הוא חייב לקבל מהמזון. בחיטה יש כמות מועטה בלבד של חומצת האמינו החיונית ליזין, שאותה משלים החומוס. בשומשום (ממנו עשויה הטחינה) יש כמות יפה של חומצת
האמינו החיונית מתיונין החסרה בחומוס. לידיעתכם, כדי שהגוף יוכל להרכיב את החלבונים הדרושים לתפקודו, עליו לקבל את כל חומצות האמינו החיוניות באותה ארוחה.
7. בשר וזרעי חילבה
a) בגלל: הסיבים.
b) למה? בחילבה יש סיבים, שסופחים את הכולסטרול והשומנים מהבשר ואת מלחי המרה, שהם נגזרות של כולסטרול. את הזרעים מבשלים למעין דייסה צמיגית ולצדה אוכלים את הבשר. התוצאה: פחות כולסטרול ושומנים בגוף, פחות מחלות לב וכלי דם, והנה לכם פתרון תעלומת הפרדוקס התימני.
8. אורז מלא ומיץ תפוזים טרי
a) בגלל: הברזל.
b) למה? הברזל חיוני להובלת החמצן בדם ובשרירים. ספיגתו מהמזון, בייחוד ממקורות צמחיים כמו אורז מלא, טובה יותר בנוכחות ויטמין C. לידיעתכם, אין טעם לנסות את השילוב עם אורז לבן, כי אין בו כמעט ברזל.
9. תמרים יבשים עם שקדים
a) בגלל: האינדקס הגליקמי.
b) למה? תמרים גורמים לעלייה מהירה של הסוכר בדם, או במילים אחרות: יש להם אינדקס גליקמי גבוה. זה לא טוב לחולי סוכרת וזה לא מומלץ לסובלים מרמת שומנים גבוהה בדם. השקדים עשירים בשומן, בחלבון ובסיבים תזונתיים, המורידים את האינדקס הגליקמי של הארוחה ושומרים על השובע לאורך זמן.
10. סלט כרוב עם גרגרי קימל
a) בגלל: סופחי הגזים.
b) למה? הכרוב מכיל סיבים תזונתיים המתפרקים במעי הגס על ידי החיידקים. בתהליך זה נוצרים גזים. לא נורא אבל גם לא נעים. בזרעי הקימל יש חומרים הסופחים את הגזים ומונעים את הנפיחות.
( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )
- לדף הבית של אתר מבזקון/חדשות -
|