הסטטיסטיקה הבלתי נסבלת של הקפה

 

קפה הוא המשקה הפופולרי ביותר ברחבי תבל שצריכתו עולה על 400 מיליארד כוסות בכל שנה.
 

 בשנה שעברה "בוזבזו" 730  מליון פאונד על קפה, באנגליה .


 

 באנגליה אדם צורך כ 500 גרם קפה בשנה .


 

 מנת אספרסו מכילה 42 פולי קפה .


 

 גבר צורך בממוצע יותר קפה מאישה ( גבר – 1.7 כוסות ליום , אישה 1.5 כוסות  ליום ) .


 

 37% שותים את הקפה שלהם שחור בעוד ש- 63% מוסיפים ממתק כמו סוכר .


 

 13% מהקפה שנצרך הוא קפה אינסטנט .


 

 57%  משתיית הקפה היא בארוחת הבוקר .34% בין הארוחות  ו 13%  בארוחות אחרות .


 

 מוערך כי יותר מ 100 מיליון אמריקאים שותים 350 מליון כוסות קפה ביום .


 

 כמחצית מכל האמריקאים הבוגרים מתחילים את היום עם כוס קפה .


 

 ארה"ב היא הצרכנית הגדולה ביותר של קפה בעולם:
עם יבוא של 16 עד 20 מיליון שקים בשנה – היא מיצגת שליש (1/3) מיצוא הקפה בעולם .
יותר ממחצית  צרכני הקפה בארה"ב שותים 3.4 כוסות קפה ביום . 


 

 הקפה הארופאי הראשון שנמכר ,בשנת 1615, נמכר בבתי מרקחת כתרופה.

  

 הקפוצ`ינו נקרא כך בגלל גבעת הקצף במשקה שמזכירה את כובעם של הכמרים הפרוטסטנטים הנקרא – קפוצ`ין .


 

 הוספת הטעמים לקפה נעשית לאחר הקלייה . ישנם שמנים מיוחדים שנוצרו במיוחד לשימוש על פולי קפה .


 

 אספרסו מכיל את כמות הקפאין הקטנה ביותר ביחס לכל קלייה אחרת .


 

 באירופה , קפה היה מוכר כיין ערבי .


 

 חיל הים האמריקני נהג להגיש משקאות אלכוהוליים בספינותיהם .
כאשר האדמירל ג`וזף ( ג`ו ) דניאלס נהיה מפקד הצי , הוא אסר על שתיית האלכוהול
` אלא במקרים מיוחדים בלבד.
לאחר האיסור , הקפה נהיה המשקה האהוד, ומשם מגיע הביטוי    
Cup of Joe   

 

 ב 1773 נכפו מיסים כבדים על התה שהביא לידי  Boston tea party
בעקבות זאת , צריכת הקפה, כתחליף לשתיית התה, עלתה. שתיית הקפה היתה ביטוי לחופש.


 

 איטלקים לא שותים אספרסו במהלך ארוחות . שתיית האספרסו נחשבת  לאירוע, אשר לו מקדישים זמן במיוחד.
 

 ביוון ובתורכיה , הקפה מוגש ראשון לאדם המבוגר ביותר .


 

 בעולם הערבי העתיק , קפה הפך לחלק כה מרכזי בחיי המשפחה, עד כדי כך  שאחת מהסיבות ,המעוגנות בחוק, לפירוק נישואין, היתה סירובו של הבעל לייצר  קפה לאישתו .


 

 בחלקים רבים באפריקה, נוהגים ללעוס פולי קפה טריים ( לא קלויים ) המושרים במים ותבלינים,כסוכריה .

 

 קפה מהווה ¾ מכל צריכת הקפאין בארה"ב .


 

 היפנים היו ידועים בכך שעשו אמבטיות על משטחי קפה מותססים וחתיכות אננס, להפחתת קמטים וריכוך העור.

 

 טעמי פרי הדר הוספו לקפה במשך מאות שנים .

 

 האירופיים הם הראשונים שהוסיפו שוקולד לקפה שלהם, במאה ה-17 .

 

 חוש הריח, יותר מכל חוש אחר, הוא המגבש דעתנו על טיבו של הקפה

 

 בעקבות האיסור על שתיית אלכוהול בקוראן ,הפך הקפה לתחליף בתחילת המאה ה-15.


 

 הפילוסוף הצרפתי וולטר ולטייר שתה 50 כוסות !! קפה ביום    (10.5 קילו קפה לחודש)

 

 בחודש ינואר מכירות הקפה נטול הקפאין הן מן הגבוהות ביותר , בעקבות  החלטות האנשים  לקראת השנה החדשה .


 

 גוף האדם יספוג רק 300 מיליגרם של קפאין בזמן נתון . כמות גדולה מזו מושלכת מן הגוף ולא מספקת המרצה נוספת . גוף האדם מגרש 20%  מהקפאין, כל שעה .


 

 חוקר בהארוורד חקר 20 אלף איש, וגילה כי אצל אנשים השותים קפה על בסיס קבוע יופחתו סימפטומי האסטמה ב 1/3, לעומת אנשים שלא שותים קפה .


 

 חוק תורכי קובע כי במידה ובעל אינו מספק לאשתו את מכסת הקפה היומית , זו יכולה להתגרש ממנו .

בעולם משווקים קפה מדי שנה יותר ממאה מיליון שקי קפה ( כ-  65 ק"ג כ"א ).
היקף המסחר בקפה הוא השני בגודלו בעולם אחרי הדלק .


 

 הקפה משמש כמקור הכנסה חיוני בכ - 80 ארצות .


 

אלופי גידול הקפה בעולם הם:

1 . ברזיל - 25% מכל תוצרת העולם

2 . קולומביה – 13%

3 . חוף השנהב – 9%

4 . אינדונזיה – 9%


 

 תנודות במחירי הקפה נגרמות בד"כ בגלל פגעי מזג האוויר בעונת ההבשלה ( יולי      אוגוסט בברזיל ) .


 

 אלופי צריכת הקפה בעולם הם הסקנדינבים ( פינלנד – 13 ק"ג לנפש בשנה, שוודיה ודנמרק אחריה ).
בישראל הצריכה היא 3.2 ק"ג שהיא מקום טוב באמצע ולא  רחוק מאיטליה ( 3.8 ק"ג ) .


 

 קפה צומח על שיחים הגדלים באזורים גבוהים ודשנים ובהם שפע של מזג אויר  ממוזג עם הרבה שמש וגשם.
מיקומם בין חוגי הסרטן והגדי ( 23 מעלות צפון  ודרום לקו המשווה ) .


 

 גרגירי הקפה גדלים בד"כ בזוגות בתוך הפולים. קטיף הקפה דומה יותר לליקוט וחייב להתבצע ידנית.
 הסיבה לכך היא שתפרחת , פרי בוסר ופרי בשל מופיעים על הענף בעת ובעונה אחת ויש להפריד ביניהם.


 

 מקור המילה "קפה" היא מהמילה כוח בערבית שהוא הפירוש אשר רועי הצאן, אשר גילוהו לראשונה ברמות אתיופיה , נתנו לתכונות הפרי שגרם לעזים שאכלו אותו להתנהג בעודף מרץ .


 

 הערביקה הוא שמו של זן הקפה המקורי שהתגלה לראשונה לפני כ 400 שנה במזרח אפריקה ( הרועים ) ואשר ממנו פותחו במאה ה 19 בגנים הבוטניים של  אירופה רוב סוגי הערביקה המוכרים כיום.


 

 הרובוסטה הוא האח הצעיר של הערביקה. הוא פותח כדי לעמוד בתנאי גידול קשוחים מאלה של אחיו הבכיר והמפונק.
מטרת הפיתוח: עמידה בביקוש הגדול. מחירי הרובוסטה זולים בהרבה מהערביקה אך טעמו פחות מעודן.

 


 בקפה הרובוסטה כמות כפולה של קפאין מזו שבערביקה - 3.8% לעומת 2% .           ( בתה כמות של כ 5% קפאין ).


 

 ישנם רק כ 10 מפעלים לניטול קפאין בעולם. שיטת הניטול נבדלות אלה מאלה עפ"י סוגי החומר הממיס אשר מתחבר אל הקפאין ומפריד אותו מפולי הקפה. בכל השיטות מסתיים התהליך באופן שמבטיח שבקפה המנוטל לא ישאר זכר  לממיס.


 

 קפה נטול קפאין אינו בהכרח יקר.
הסיבה לכך - המחיר הגבוה אותו מקבלים מפעלי הניטול עבור הקפאין הטהור - חומר יסוד חיוני לתעשיית התרופות.


 

 בעולם כמה עשרות חוות לגידול קפה ובהן קיים טיפוח ייחודי של הצמחים .
תוצרתן  עולה פי כמה מהמחיר הממוצע של הקפה המסחרי .
המפורסמות שבהן נמצאות בג`מייקה ( בלו מאנטיין ) , הוואי ( קונה ) , פורטו ריקו  ( יאוקו ) . קוסטה   ריקה ( בלה ויסטה ) , גווטמלה ( אנטיגואה ) , אינדונזיה ( יאווה ) .           (בסוגריים שמות חבלי הארץ) .


 

 רוב ארצות גידול הקפה מפקחות ומסווגות את תוצרתן ע"פ גודל הגרעין , אחידות צבעו ומספר הגרגירים הפגומים.
צרכני הקפה מסווגים את טיבו עפ"י תוצאות טעימתו .


 

 טעימת קפה דומה בתהליך לטעימת יין .אך בכל זאת קיים הבדל :
את הקפה טועמים כשהוא חם ומכאן הצורך בשאיפתו בשאון מכף הטעימה אל תוך חלל הפה .


 

מרכיבי הטעם העיקרי של הקפה הם:

1 . ניחוח ( טעם וריח )

2 . גוף ( מרקם )

3 . חיוניות ( אופי )

4. ולעיתים גם שאר טעם -  After taste


 

 צבע הקפה הקלוי ( חום קינמון עד חום שחור ) הוא עדות לסוכרים ( חסרי קלוריות ) שאצורים בגרגירי הקפה ושהופכים בחום הקלייה ( כ – 200 מעלות ) לקרמל .


 

 בקלייה מאבד הקפה כ 20% ממשקלו ומוסיף כ 30% לנפחו .


 

 החמצן!! הוא האויב של הקפה הקלוי.
קפה קלוי , החשוף לאוויר מאבד את תכונות טעמו תוך 10 ימים . קפה טחון תוך 3 ימים וקפה מופק ( נוזלי ) תוך שעה.


 

 השימור היעיל ביותר של קפה הוא ע"י שלילת חמצן ורטיבות באמצעות וואקום  וקירור.
השימור היעיל ביותר של קפה מופק הוא ע"י הקפאה .


 

 הנשם החד כיווני ( ונטיל ) המותקן באריזות הקפה בגרגרים נועד לשחרר לחץ הנוצר  בתוך  שקית הוואקום ויחד עם זאת למנוע כניסת חמצן מבחוץ . הסיבה : הקפה  הטרי הנארז בשקית פולט גזים אל תוך החלל במשך 7 ימים .


 

 קפה גולמי משווק בד"כ בשקי יוטה המבטיחים את אוורורו. קפה ג`מייקה משווק בחביות עץ , קפה תימני בסלסלות קש.


 

 הקצף ( קאימק ) שעל פני קפה האספרסו נוצר ע"י חדירת אוויר אל תוך שכבת  שומן קפה ( חסר הקלוריות ) בעת הפקתו.
לתהליך זה דרוש לחץ של 9  אטמוספירות וטמפרטורה של 96 מעלות. לחץ גבוה יותר אינו מוסיף וטמפרטורה גבוהה יותר תקלקל את טעמו .


 

 קפה רובוסטה מפיק שומן ( מכאן קצף ) עשיר יותר מקפה ערביקה .


 

 מכונת טחינה הניצבת ליד מכונת האספרסו מבטיחה טריות תמידית של הקפה . אך סכיני טחינה קהים במכונה זו מקלקלים את טעם הקפה . הסיבה: השחיקה המיותרת אשר נוצרת בהעדר סכין חד גורמת להתחממות מיותרת ולאיבוד  מרכיבי טעם חיוניים המתנדפים בחום .


 

 הקפה היקר בעולם גדל באחד מאיי אינדונזיה . מחירו כ 300$ לפאונד ( 660$ לק"ג ) . הקופים החיים באזור הם הגורם העיקרי לטעמו המיוחד: הם אוכלים רק את פולי הקפה הבשלים ביותר ופולטים את הגרגירים אחרי מספר ימים.
תהליך ההפרדה והניקוי , הם המשפיעים על המחיר היקר.


 

 רוב צרכני הקפה הביתי במערב משתמשים בקפה פילטר ובכלים פשוטים להכנתו. גם באיטליה כך הדבר.


 

 רוב צרכני הקפה הביתי במזרח משתמשים בקפה טחון דק – "טורקי" וחולטים אותו בקומקום מיוחד או בכוס.


 

 מכונות אספרסו מופעלות בחום ובלחץ, ועל כן הן דורשות טיפול תמידי לשמירת תקינותן.
לכן, אם אינך "אספרסו פריק" אמיתי, גורל מכונת האספרסו הבאה שתקנה יהיה כגורל אופני הכושר האחרונים שקנית.

11



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )
- שלח תמונות אלה לחבר -
- לדף הבית של אתר מבזקון/חדשות -